Jens Stoltenberg:  „Trebuie să rupem cercul vicios al agresiunii ruse”

President Joe Biden participates in a family photo during a meeting with the leaders of the Bucharest Nine, a group of nine countries that make up the eastern flank of NATO, Wednesday, Feb. 22, 2023, in Warsaw.  From left are Latvian President Egils Levits, Slovakia President Suzana Caputova, NATO Secretary General Jens Stoltenberg, Biden, Hungarian President Katalin Novák, Polish President Andrzej Duda, Estonia President Alar Karis, Romania President Klaus Werner Iohannis, Czech Republic Prime Minister Petr Fiala, Bulgaria President Ruman Radev and Lithuania President Gitanas Nauseda. (AP Photo/ Evan Vucci)

La Varșovia s-a desfășurat Summit-ul „București-9”, cu participarea Președintelui american, Joe Biden, și a Secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Liderii statelor au discutat despre războiul din Ucraina, precum și despre întărirea flancului estic al NATO, relatează Audiovizualul public ucrainean. Președintele polonez, Andrzej Duda, a menționat că Summit-ul B9 are loc aproape exact la aniversarea evenimentului care „a schimbat pentru totdeauna istoria părții noastre de Europa și a afectat situația securității din întreaga lume”. „Vorbesc despre agresiunea brutală, la scară largă, a Rusiei împotriva Ucrainei, care a început pe 24 februarie anul trecut”, a specificat el. Adresându-se participanților la summit, Joe Biden a amintit că în urmă cu mulți ani, el a fost senatorul care a insistat cel mai mult pe extinderea NATO. Președintele american a menționat că „București-9” a fost fondat în 2015 după anexarea Crimeii de către Rusia. „Astăzi, pe măsură ce ne apropiem de aniversarea invaziei la scară largă a Rusiei, este și mai important să continuăm să rămânem împreună. De aceea am vrut să vă întâlnesc pe toți aici, ca flancul estic al NATO. Sunteți pe primele linii ale apărării noastre colective și știți, ca nimeni altcineva, care este miza în acest conflict, nu numai pentru Ucraina, ci și pentru democrațiile libertății din Europa și din întreaga lume”, a spus Președintele SUA. Joe Biden a menționat că așteaptă cu nerăbdare să discute următorii pași pe care țările NATO îi pot face pentru a menține puterea Alianței și pentru a descuraja în continuare agresiunea. „Pentru că ceea ce este literalmente în joc nu este doar Ucraina, ci libertatea ei. Ideea că după cel de-al Doilea Război Mondial peste 100.000 de soldați au invadat o altă țară — nu ar fi trebuit să se întâmple așa ceva. Situația s-a schimbat radical”, a spus el. În ceea ce privește încetarea participării Rusiei la tratatul START, Biden a spus că „este o mare eroare”.

Secretarul general al NATO a remarcat că vizita lui Biden la Kiev a transmis un mesaj clar despre sprijinul neclintit pentru Ucraina, precum și „angajamentul ferm al Americii față de securitatea Europei”. „Am văzut modelul rusesc de agresiune de-a lungul anilor: în Georgia în 2008, în Crimeea și Donbas în 2014 și apoi invazia la scară largă a Ucrainei anul trecut. Nu putem permite Rusiei să continue să submineze securitatea europeană. Trebuie să rupem cercul vicios al agresiunii ruse”, a spus Stoltenberg.

Președintele României, Klaus Iohanns, a salutat prezența lui Biden la summit, ceea ce confirmă esența formatului București-9 și angajamentul administrației americane de a asigura securitatea pe flancul estic al NATO.  „Acest angajament este foarte serios și vizează creșterea viitoare a prezenței militare americane, care trebuie să continue, precum și pregătirea strategiei SUA pentru Marea Neagră”, a spus el. Iohannis a remarcat că liderii flancului estic al NATO ar trebui să apere pacea și să sprijine Ucraina pentru victoria în război. „Războiul nu a adus decât suferință și disperare, uciderea și strămutarea a milioane de ucraineni, distrugeri nemaiauzite și incertitudine. Avem datoria să rămânem fermi în apărarea păcii noastre. Trebuie să continuăm să fim fermi în angajamentul nostru de a sprijini Ucraina atât cât are nevoie pentru a birui în acest război”, a spus Președintele României.

Președintele slovac Zuzana Caputova l-a felicitat și pe Președintele SUA și a remarcat că prezența sa la Summit-ul B9 este o altă dovadă că „unitatea noastră transatlantică este mai puternică ca niciodată”. „Aceasta este o oportunitate de a discuta despre așteptările noastre de la Summit-ul NATO de la Vilnius.

București-9 este o inițiativă internațională a nouă state membre NATO din regiunea Europei Centrale.

Include statele de pe flancul estic al Alianței: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Cehia.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий