Joe Biden a semnat Programul lend-lease pentru Ucraina

10 05 2022 ИН 1

La  9 mai, Președintele american, Joe Biden, a semnat proiectul de lege privind acordarea Ucrainei a ajutorului în domeniul apărării după o procedură simplificată — așa-numitul lend-lease.  Despre aceasta a comunicat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Angela Perez.

La 7 aprilie, proiectul de lege privind lend-lease a fost susținut de Senatul SUA, iar la 28 aprilie – de  Camera Reprezentanților.

Programul lend-lease a fost creat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial: legea respectivă a fost adoptată de Congresul SUA la 11 martie 1941. Programul a permis Statelor Unite să  completeze rapid rezervele aliaților fără obstacole de procedură. Lend-lease extinde împuternicirile Președintelui Statelor Unite pentru a transfera sau da în arendă Ucrainei mijloace de apărare pentru „a proteja civilii de invazia militară a Rusiei”. Nu este nevoie de o aprobare suplimentară pentru astfel de decizii, ceea ce va accelera procesul de furnizare de arme. Programul prevede, de asemenea, ca bunurile transferate în cadrul leand-lease după război să fie rambursate integral sau parțial pe baza împrumuturilor pe termen lung acordate de Statele Unite (în mare parte împrumuturi fără dobândă). Dacă partea americană este interesată, mașinile și echipamentele nedeteriorate și nefolosite după război vor trebui returnate Statelor Unite.

La 28 aprilie, Președintele SUA s-a adresat Senatului să aprobe sprijin suplimentar pentru Ucraina în valoare de 33 de miliarde de dolari. Dintre acestea 20 de miliarde vor fi direcţionate la achiziționarea de arme și echipamente pentru armata ucraineană, 8,5 miliarde – la ajutorul economic direct, iar alte 3 miliarde – urmează să fie folosite în scopuri umanitare și alimentare. Potrivit Ministerului Apărării al SUA, de la începutul administrației Joe Biden, Statele Unite au acordat Ucrainei peste 4 miliarde de dolari în sprijinul securității, inclusiv peste 3,4 miliarde de dolari de la începutul invazii ruse la scară largă, transmite Audiovizualul public ucrainean.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий