Personalităţile zilei: 10 mai

10 05 2022 IST 5

La 10 mai 1882, într-o localitate din apropierea Hotinului, într-o familie de profesori, s-a născut Lidia Lipkovska, vestită cântăreaţă  ucraineană. Lidia Lipkovska (1882-1958) a învăţat la gimnaziu în Kameaneţ-Podilski. Cânta în corul bisericesc şi la concertele de binefacere. La vârsta de şaptesprezece ani s-a căsătorit cu un admirator al talentului său şi a plecat cu el la Sankt-Petersburg. A fost o căsătorie nefericită şi soţii au divorţat. Lidia Lipkovska îşi face studiile la Conservatorul din Petersburg. La vârsta de 22 de ani ea obţine un rol de debut în opera „Rigoletto”, care a avut un succes nemaipomenit.  În curând a devenit solistă a Teatrului Mariinski din Petersburg. I-a avut ca parteneri de scenă pe iluştrii Fiodor Şaliapin şi Enrico Caruso. Din 1919 artista Lidia Lipkovska a trăit peste hotare, mai mult în Franţa. În 1937 s-a mutat pe un timp oarecare la Chişinău, activând ca profesoară, apoi a plecat în Beirut. În luna mai a anului 2009, în satul ei de baştină, Babin, regiunea Cernăuţi, vestitei cântăreţe, Lidia Lipkovska i s-a ridicat un monument.

10 05 2022 IST 1

La 10 mai 1894  s-a născut Elvira Popescu, actriță franceză de origine română. Elvira Popescu, alternativ Popesco, (1894-1993) a fost o actriță română de teatru și film, directoare de scenă, care a făcut carieră în Franța. Elvira Popescu, devenită prin căsătorie contesă De Foy, a manifestat încă din copilărie talente scenice: grație în mișcări, prestanță la mers, vioiciune și limpezime în grai, un dar de imitație ascuțit și plin de haz. A absolvit cu brio Conservatorul de Arta Dramatica din Bucureşti și a fost angajată la Teatrul National,unde i s-au dat încă de la începutul carierei sale roluri principale.  A întemeiat  Teatrul Mic  şi Teatrul Excelsior, împreună cu marii actori Ion Manolescu şi Ion Iancovescu. În Franţa a avut o strălucită carieră.

La 10 mai 1917 a decedat vestitul cântăreţ ucrainean de operă Ivan Alcevski (tenor lirico-dramatic). Ivan Alcevski (1876-1917) provine dintr-o familie ilustră, care a dat culturii ucrainene mai mulţi activişti. În repertoriul lui au fost 47 de arii, în deosebi cea a lui Andrei („Zaporojeanul de peste Dunăre”), Petro („Natalka-Poltavka”), Gherman („Dama de pică”). Ivan Alcevski a evoluat pe cele mai vestite scene din lume. Criticii de artă l-au apreciat ca artist cu intelect fin şi cu o înaltă cultură muzicală. A fost înmormântat la Harkiv.

10 05 2022 IST 3

În ziua de 10 mai  a anului 1940 Winston Churchill devine prim-ministru al Marii Britanii în urma demisiei premierului Neville Chamberlain. Sir Winston Leonard Spencer Churchill (1874-1965) a fost un om politic britanic, prim-ministru al Regatului Unit în al Doilea Război Mondial. Deseori apreciat ca fiind unul din cei mai mari lideri de război ai secolului, a servit ca prim-ministru în două mandate (1940-1945) și (1951-1955). A fost ofițer în Armata Britanică, istoric, scriitor și artist. Este singurul prim-ministru britanic laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (în 1953) și a fost prima persoană care a primit titlul onorific de Cetățean de Onoare al Statelor Unite.

10 05 2022 IST 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий