„La început vamă apoi urbe: dezvoltarea orașului Cernăuți în secolul al XV-lea”

6 10 Ф 4

Sub acest generic la Muzeul Etnografic Regional din Cernăuți s-a desfășurat o conferință consacrată împlinirii a 615 ani de la prima mențiune scrisă despre Cernăuți.  Moderatoarea evenimentului, șefa Departamentului de Arheologie, Istorie Medievală și Istorie Modernă, Oksana Dragomirețka, le-a relatat oaspeților că tradiția de a sărbători Ziua orașului  Cernăuți pornește de la 8 octombrie 1908, când ținutul nostru era sub administrație austriacă. Anume atunci  a fost marcată cea de-a 500-a aniversare a primei atestări documentare a capitalei Bucovinei.

6 10 Ф 3

Invitatul, activistul public Volodymyr Kylynyci, care s-a implicat personal în organizarea festivităților, a povestit publicului despre pregătirile pentru cea de-a 600-a aniversare.

Andrii Fedoruk, candidat la științe istorice, cercetător la Departamentul de Arheologie, Istorie Medievală și Istorie Modernă a ținutului, a prezentat comunicarea  „Privilegiul comercial al domnului Alexandru cel Bun la 8 octombrie 1408”.  Mykola Ilkiv, candidat în științe istorice, cercetător principal la Departamentul de Arheologie, Evul Mediu și Istorie Modernă al ținutului, a vorbit despre Cernăuți ca centru de producție de ceramică în Evul Mediu.

6 10 Ф 6

Invitaților evenimentului — reprezentanți ai Consiliului Regional Cernăuți, Departamentului de Cultură al Administrației Regionale de Stat din Cernăuți (RSA), ai Arhivelor de Stat din regiunea Cernăuți și elevi ai instituțiilor de învățământ din oraș și din regiune — le-au fost prezentate broșuri tematice pregătite de cercetătorii departamentului. Conferința s-a desfășurat într-o atmosferă solemnă și festivă.

6 10 Ф 7

6 10 Ф 5

Foto Vladimir Acatrini

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий