Maia Sandu: „Evghenii Prigojin plănuia o lovitură de stat în Moldova la începutul anului curent”

6 10 F 3

În spatele tentativei de lovitură de stat în Moldova se aflau mercenarii companiei militare private „Wagner” și șeful acesteia, Evghenii Prigojin. Despre aceasta a declarat Președintele moldovean, Maia Sandu, relatează RBK-Ucraina cu referire la „Financial Times”. Ea a precizat că Evghenii Prigojin plănuia o lovitură de stat la începutul acestui an. „Potrivit informațiilor pe care le avem, a fost un plan pregătit de echipa lui Prigojin. Situația este cu adevărat dramatică și trebuie să ne protejăm”, a accentuat Maia Sandu. Ea a adăugat că au vrut să încurajeze protestele antiguvernamentale să devină violente. Președintele  a mai spus că Federația Rusă folosea diverse metode pentru a direcționa bani către Moldova cu scopul de a mitui alegătorii.

Săptămâna aceasta, Sandu a cerut UE să impună sancțiuni asupra companiilor legate de politicianul moldovean pro-rus Ilon Șor, pe care acesta le folosește pentru a continua să direcționeze bani în țară. Sandu a declarat că are dovezi că Rusia vizează în mod special alegerile locale pentru a obține un impuls politic înaintea alegerilor prezidențiale de anul viitor și a alegerilor parlamentare din 2025.

Serviciile de informații moldovenești au descoperit cel puțin 20 de milioane de euro în transferuri ale Federației Ruse către țară în scopuri politice.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat în februarie că serviciile secrete ucrainene au interceptat un plan rusesc de destabilizare a situației politice din Moldova. Scopul acestuia era ca Moscova să distrugă ordinea democratică din acea țară și să preia puterea.

Președinta moldoveană, Maia Sandu, a relevat că Rusia încearcă din răsputeri să instaleze autorități pro-ruse în Moldova pentru a folosi teritoriul țării într-un război împotriva Ucrainei, așa cum Kremlinul folosește deja teritoriul Belarusului.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий