La Sfânta Liturghie de hramul Bisericii din Cupca au fost înălţate rugăciuni pentru pace în Ucraina

24 11 2022 F 4

Biserică este un lăcaş drag și sfânt. Fiecare biserică creștină  are hramul ei. Biserica de la Cupca, frumos de pe Valea Siretului, acest eveniment este legat de ziua sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, marcat în fiecare an, pe stil vechi, la 21 noiembrie.

După o reînnoire a pereților exteriori, dar și după încheierea altor reparații atât la noua, cât și la vechea biserică, declarată monument de cult, iată că a sosit şi ziua hramului. Înainte de aceasta, cupcenii, ca buni gospodari și creștini, au amenajat teritoriul din împrejurimi, au făcut ordine și curățenie peste tot, așa cum se obișnuiește de sărbătoarea hramului, în fiecare sat bucovinean.

A fost o zi, ce-i drept, cu lapoviță și ninsoare, în unele localități și fără curent electric, dar care nu i-a împiedicat atât pe cupceni, cât și pe enoriașii din satele vecine să pornească din zori spre sfântul lăcaș.

Mai ales că toți știau că vor avea loc și câteva evenimente deosebite. Primul și cel mai important a fost sosirea multașteptată a ÎPS Mitropolitul Cernăuților și Bucovinei Meletie. Înaltul Arhiereu al bisericii noastre creștine ortodoxe a oficiat serviciul divin alături de un mare sobor de diaconi, preoți și protoierei, rugându-se cu toții deopotrivă pentru pace în Ucraina, pentru sănătate, credință, dreptate…

Al doilea eveniment a fost aducerea Sfintei Icoane Făcătoare de Minuni de la Biserica din Crasna. La icoana acesta s-au închinat toți enoriașii de la mic la mare, rugându-se fiecare pentru viața și familia sa, pentru felurite trebuințe.  Cu ocazia acestei zile însemnate, a avut loc încă un eveniment: a fost sfințită Masa din Altarul sfânt al Bisericii, Prestolul. După cum a afirmat ÎPS în luarea sa de cuvânt, viața este trecătoare, noi, oamenii tot trecem prin această viață, și toți cândva ne vom trece din ea, așa e legea firii, dar acest obiect de cult de mare valoare va rămânea.

Încă un eveniment a fost legat de înmânarea a două distincții mari bisericești din partea ÎPS Fericitul Onufrie, Mitropolitul Kievului și al întregii Ucraine, la două fețe bisericești. E vorba de înmânarea Crucii, a doua la număr, parohului aceste biserici, protoiereului-mitrofor Vasile Cuciurean și a unei înalte distincții preotului Ilie Cuciurean, slujitor al altarului la această biserică și fiu al părintelui Vasile. A urmat apoi hirotonirea tânărului arhidiacon Marin la rangul de preot, după ce a făcut ascultarea la Episcopie și a trecut etapele prevăzute de canoanele bisericești. El va oficia de acum încolo serviciul divin în satul Ropcea, alături de parohul bisericii de acolo, protoiereul Constantin, prezent și el la serviciul divin al Bisericii cupcene. Enoriașii, cei atât locali, cât și cei sosiți din localitățile vecine, dar și de mai departe, au avut parte de o zi deosebită cu prilejul acestei mari sărbători creștine. Toți cei prezenți au fost felicitați de ÎPS Mitropolitul Meletie, care ne-a dorit tuturor pace, sănătate, credință în bunul Dumnezeu și speranță în ziua de mâine. Mai mulți preoți au miruit pe toți cei prezenți la Sfânta Liturghie, au stropit cu agheasmă, au rostit rugăciuni pentru pace,  sănătate, ziua de mâine. La rândul său, protopopul de Hliboca, protoiereul Ioan Gorda a mulțumit tuturor celor prezenți, înaltului ierarh al Bucovinei pentru prezența sa la liturghia de sărbătoare. De asemenea, i-a adus  mulțumiri colegului său, protopopului de Nouă Sulița, prezent la biserica din Cupca, dar și celor doi preoți cupceni, protoiereului-mitrofor Vasile, parohul acestui sfânt lăcaș de închinare și fiului acestuia, vrednicului preot, tânărului Ilie.

24 11 2022 F 5

Părintele paroh Vasile Cuciurean, la rândul său, a adus mulțumiri ÎPS pentru cinstea acordată bisericii, satului, credincioșilor de aici, de asemenea a mulțumit protopopilor, protoiereilor, preoților, diaconilor, coriștilor, membrilor consiliului bisericesc,  și tuturor enoriașilor care au dat o mână de ajutor la reamenajarea, facerea curățeniei, pregătirii și desfășurării  acestei mari sărbători creștine.

La serviciul divin au fost mai mulți copii, unii îmbrăcați în haine naționale, chiar dacă vremea a fost cam neprielnică.    Privind în timpul slujbei la marele sobor de preoți, i-am văzut pe cinci dintre ei, toți originari din frumosul sat bucovinean Pătrăuții de Jos. Doi preoți Dumitru Gavriloae și Daniel Popescu, parohi ai celor două biserici din satul respectiv. Cei doi preoți din Cupca, tatăl și fiul, ambii originari tot din Pătrăuții de Jos. Tânărul preot de la Biserica din satul  Igești Gheorghe Zmoșu-junior. Spun așa deoarece, regretatul său bunic, protoiereul Gheorghe Zmoșu-senior a fost timp de 26 de ani paroh din bisericii din Cupca, revenind apoi în satul de baștină, unde a păstorit aproape trei decenii la rând. Despre el am scris și o carte „Un vrednic slujitor al sfântului altar”.

24 11 2022 F 3

Eleonora SCHIPOR 

„Libertatea Cuvântului”www.lyberti.com

 

Добавить комментарий