Lavrov s-a plâns lui Thorbjorn Jagland cu privire la situația minorităților naționale din Ucraina și țările baltice

lavrov (1)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la o întâlnire cu Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a abordat problema necesității protecției drepturilor  minorităților naționale din Ucraina și din țările baltice, notează  site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse.

„Atenția Secretarului General a fost atrasă asupra necesității  aplicării unor mecanisme eficiente în vederea protecției drepturilor minorităților naționale în spațiul Consiliului Europei, în primul rând în Ucraina și în țările baltice”, se arată în comunicat.

Tot astăzi, Secretarul General al Consiliului Europei l-a felicitat pe președintele rus Vladimir Putin pentru „desfășurarea cu succes a Cupei Mondiale”.

Reamintim că Rusia în repetate rânduri a înaintat pretenții  Ucrainei  și țărilor baltice  acuzând încălcarea drepturilor vorbitorilor de limbă rusă.

 În special, Federația Rusă a făcut apel la Alianța Nord-Atlantică, solicitând Ucrainei să schimbe normele lingvistice ale legii „Cu privire la Învățământ”. De asemenea, Ministerul rus de Externe a acuzat Letonia de discriminarea vorbitorilor de limbă rusă prin implementarea reformei educației.

Duma de Stat a Federației Ruse a adoptat  o declarație privind inadmisibilitatea lichidării învățământului școlar în limbile minorităților naționale în Letonia  și propus să fie  impune sancțiuni împotriva acestei țări.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a efectuat miercuri, 20 iunie, o vizită oficială la Moscova. Șeful delegației ucrainene la APCE, Volodymyr Ariev, și  membrul delegației ucrainene, Irina Gerașcenko, au făcut apel în ajunul întâlnirii cu președintele rus Vladimir Putin, cerând eliberarea prizonierilor politici ucraineni. Miercuri, Thurbjorn Jagland a anunțat  că va face apel către Putin pentru eliberarea lui Sențov.

Lasă un răspuns