„Lipsă de cadre” în instituțiile de învățământ din Bucovina: de care specialiști au nevoie cel mai mult  școlile și grădinițele

23 11 F 1 a

Direcţia Serviciului de Stat pentru Calitatea Învățământului din regiunea Cernăuți a efectuat în septembrie-octombrie 2023 un sondaj online în rândul directorilor instituțiilor de învățământ preșcolar și mediu general din toate comunitățile teritoriale ale regiunii cu privire la aspectele problematice ale procesului educațional în anul de învăţământ  2023/2024. Un rol important a fost atribuit studiului privind asigurarea cu cadre a procesului educațional. Jumătate dintre directorii de grădinițe și școli intervievați au indicat că problema lipsei de cadre didactice în instituțiile lor există, dar este în curs de soluționare; o treime (38%) dintre directori au indicat că instituțiile de învățământ din comunitățile lor nu se confruntă deloc cu problema „lipsei de cadre”. În același timp, 12% dintre directorii de instituții de învățământ, în special din comunitățile rurale Boian şi Suceveni și din comunitățile urbane Herţa, Noua Suliţă și Cernăuţi, au subliniat acuitatea și urgența rezolvării problemei de asigurare  cu cadre didactice atât a instituțiilor de învățământ preșcolar, cât și a celor de învățământ mediu general.

Instituțiile de învățământ preșcolar au cea mai mare nevoie de profesori de limba engleză, defectologi, asistenți pedagogici, logopezi, instructori de educație fizică, conducători muzicali; instituțiile de învățământ mediu general – de profesori de limbi străine, matematică, fizică, informatică.

Șefii instituțiilor de învățământ subliniază, de asemenea, necesitatea de psihologi practicieni și pedagogi sociali.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий