La 16 mai s-au împlinit patru ani de la trecerea în nefiinţă a primadonei Operei Naţionale, Maria Bieşu, născută la 3 august 1935 în satul Volontirovca, raionul Ştefan Vodă, Republica Moldova.
În 1955 a fost admisă fără examene la Conservatorul de Stat din Chișinău, clasa profesorului Susana Zarifian, la care a studiat timp de patru ani. În timpul studiilor, Maria Bieşu a devenit populară în ţară ca solistă a Orchestrei de muzică populară moldoveească „Fluieraş”. În 1961 a absolvit , clasa profesoarei Polina Botezat. Maria Bieșu debutează pe scena Operei în 1962. În anii 1965-1967, tânăra cantareaţă de operă din Moldova îşi perfecţionează măiestria la Teatrul „La Scala” din Milano. După aceasta cântă pe scenele celor mai reprezentative teatre de operă din fosta Uniune Sovietică, la Metropolitan Opera din New-York, la teatrele din Cehoslovacia, Germania, Bulgaria, Iugoslavia, România, Ungaria, Polonia, Finlanda şi Austria. Cel mai răsunător succes l-a înregistrat la Tokio, în 1967, când i-a fost conferit titlul de „Cea mai bună Cio-cio-san“ din lume. Cântăreaţa nu numai a interpretat partitura în scenă, dar şi a participat la şapte filme, precum şi a înregistrat pe discuri numeroase arii, cântece şi romanţe. A organizat Festivalul tinerilor cântăreţi „Alexei Stârcea”, festivaluri folclorice, Festivalul de operă şi balet „Invită Maria Bieșu”. În anul 1970 i-a fost acordat titlul de Artistă a Poporului din URSS, în 1990 — Erou al Muncii Socialiste, Premiul Lenin, Premiul de Stat al RSS Moldova şi URSS. Ea a fost decorată cu Ordinul Lenin (1984), „Drapelul Roşu de Muncă” (1976), „Semnul de Onoare” (1960), Ordinul Republicii Moldova (1992).
Artista s-a stins din viaţă la 16 mai 2012, la vârsta de 77 de ani. Primadona suferea de mai mult timp de o boală incurabilă și a trecut prin mai multe intervenții chirurgicale.