Nutriţie.  Prazul – o paletă largă de efecte benefice pentru  organism

00 Prazul

Este vorba despre praz, planta erbacee care conține o paletă largă de minerale și vitamine, care o fac legumă ideală în orice dietă.

Prazul conține: apă 87-90%, hidraţi de carbon, proteine, glucide, lipide, glucoză, fructoză, zaharoză, grăsimi, substanţe minerale (potasiu, calciu, fosfor, clor, magneziu, sodiu etc.), ulei volatil, saponine şi vitamine (A, B, C, E, K, PP, B6 etc.).

Leguma are rol antiseptic, bacteriostatic, stimulează sistemul imunitar pe care-l și hrănește, scade riscul cancerului de colon, a celui de prostată, de sân, reduce riscul apariției cancerului ovarian. Pe lângă acestea, prazul are și efecte laxative și diuretice, este vermifug și emolient, are efect expectorant și este un bun detoxifiant. Nu irită pereții intestinali, ci îi lubrifiază, este hipotensiv, hipogliceminant, tonic şi vasodilatator. Are o paletă largă de efecte benefice, dar atenție – trebuie consumat ca atare sau fiert, nu prăjit în ulei. Este o plantă extrem de avantajoasă, pentru că, practic, o folosim în bucătărie aproape în totalitate, adică tulpina groasă, de culoare albă, și frunzele lungi, verzi și cu vârf ascuţit. În scop fitoterapeutic, sunt importante bulbul şi seminţele.

Consumat ca atare sau decoct din frunze, prazul poate ajuta organismul să lupte contra gripei, a anginei, a afecţiunilor cardiace, e benefic în arterite, ameliorează simptomele astmului bronşic, al bronşitelor, traheitelor și laringitelor. De asemenea, e ideal în diete, rahitism și diabet (fiind hipoglicemid datorită substanței „all-ozem” pe care o conține). Este, de asemenea, util în controlul colesterolului.

Prazul şi preparatele din praz nu sunt indicate persoanelor cu litiază renală sau biliară, din cauza oxalaţilor. Acidul oxalic pe care îl conțin, atunci când intră în contact cu molecule de calciu, formează cristale care se pot depune în rinichi sau vezică, atenţionează Doctorul zilei.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий