O familie deosebită din satul Cupca

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Astfel putem spune despre cei doi frați din familia Ungurean din satul bucovinean Cupca. De fapt, în această familie sunt cinci copii – trei surori și doi frați.  Iar în aceste zile de aprilie, cu pomi doldora de floare și zumzet de albine, celor doi frați Costică și Ilenuța li se potrivesc de minune cuvintele unui vechi șlagăr românesc: „Ne-am născut la maica doi, unul miercuri și-altul joi”. Căci anume la 17 aprilie anul curent dl Constantin Ungureanu își celebrează ziua de naștere. Iar peste o zi, sora lui mai mică Elena, marchează și ea ziua de naștere, având anul acesta și un frumos jubileu al vieții.

Cei doi sărbătoriți, alături de ceilalți frați și surori, s-au născut în familia gospodarilor Felicia și Vasile Ungurean din frumosul sat Cupca. Capul familiei Vasile Ungurean, acum trecut în eternitate, a fost un bun folclorist din partea locului, iar soția sa Felicia, o binecunoscută meșteriță populară, anul curent, în luna ianuarie, și-a marcat frumosul jubileu de 80 de ani.

13 4 ES 3

Revenind la cei doi sărbătoriți, voi adăuga că fiul lor celor mai mare Costică, a absolvit școala din Cupca cu medalie de aur. Au urmat studiile la Chișinău, la facultatea de istorie. Pe urmă treaptă cu treaptă a urmat studiile, apărând doctoratul, ajungând doctor în științe istorice. Este autor și coautor a mai multor cărți despre istoria Bucovinei din diferite perioade. A dăruit câteva dintre cărțile sale bibliotecii și muzeului satului natal. Îl așteptăm cu drag oricând la baștină. Sperăm că vor veni timpuri mai bune și ne vom putea întâlni mai des, având și dispoziția cuvenită. Actualmente locuiește cu familia la Suceava.

13 4 ES 1

Sora lui Elena, este o bună gospodină în satul natal, harnică, pricepută, grijulie, amabilă…  O ajută la treburile gospodăriei atât pe soacra sa, dar nu uită nici de mama ei, trecându-i adesea pragul casei. Iar pe lângă toate mai compune și versuri populare, moștenind acest talent de la tatăl său. O poezie frumoasă în stil popular i-a alcătuit mamei sale Felicia la frumosul jubileu.

Acum când își sărbătoresc zilele de naștere, ambii sunt felicitați de mama lor dragă Felicia, de fratele Petrică, surorile Floarea și Lucica cu familiile lor. Nu în ultimul rând, îi felicită familiile lor proprii. Soția dlui Costică, Lilia, cele două fiice ale lor Andrea și Cătălina sunt alături de el mereu dorindu-i toate cele bune.

Aceleași urări de bine îi sunt adresate doamnei Elena de soțul Petru, de fiul ei Gheorghe. Lor li se alătură toate rudele de aproape și de departe, foștii colegi de clasă, actualmente de serviciu, prietenii, vecinii, cunoscuții. La aceste urări de bine se alătură toți sătenii care cunosc și stimează această familie de buni gospodari, buni cupceni, patrioți ai satului natal. Toți împreună le dorim pace, sănătate, fericire, dragoste de viață, bună înțelegere în familie, spor în toate cele, dragoste de neam și tot binele Pământului, adăugând la toate aceste urări un sincer La mulți ani!

13 4 ES 2

Eleonora SCHIPOR,

profesoară la Liceul din Cupca

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий