O nouă eparhie greco-catolică în Ucraina, cu sediul la Cernăuți

f6816f491f06a370

La Cernăuţi, sâmbătă, 18 noiembrie, a fost celebrată Liturghia de întronizare a episcopului Yosafat Moșchych, în noua Eparhie greco-catolică de Cernăuţi, desprinsă din Eparhia de Kolomyia-Cernăuţi.

Celebrarea Liturghiei de întronizare a episcopului Yosafat Moșchych, ales la 12 septembrie ca primul episcop de Cernăuţi, a început la ora 12.00. Printre ierarhi au fost prezenţi şi ÎPS Sviatoslav Şevciuc, arhiepiscop major de Kiev şi Halici, care a prezidat sfânta Liturghie, episcop auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Lviv, 13 episcopi greco-catolici din Ucraina, dar şi preoţi şi credincioşi ucraineni greco-catolici.

La începutul sfintei Liturghii a fost prezentat istoricul înfiinţării Bisericii Greco-Catolice în Bucovina, aparţinând la început de Arhiepiscopia de Lviv. Printre altele, s-a putut afla că noua catedrală din Cernăuţi, în care s-a săvârşit Liturghia întronizării, a fost în timpul comuniştilor depozit de hârtie, fiind redobândită de la Biserica Ortodoxă după căderea comunismului.

În continuare s-a dat citire decretului de înfiinţare a noii Eparhii Greco-Catolice de Cernăuţi şi a decretului de numire a episcopului Yosafat Moșchych ca episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cernăuţi.

Lasă un răspuns