„Omuleții verzi ai lui Putin»: Un profesor polonez explică cum profită Rusia de protestele fermierilor

28 2 F 1
Profesorul Piotr Osienka, expert la Academia Poloneză de Științe, a declarat că protestele fermierilor polonezi de la frontiera cu Ucraina sunt un „cadou pentru propaganda rusă”. Despre aceasta a comunicat postul de presă polonez onet.pl. „Aceasta este o sărbătoare fără precedent pentru Rusia. Kremlinul joacă de mult timp un joc cu publicul său, convingându-l că sfârșitul războiului din Ucraina este aproape”, a declarat profesorul Piotr Osienka de la Institutul de Studii Politice al Academiei Poloneze de Științe. Potrivit expertului, prin prezentarea protestelor fermierilor, rușii trimit un semnal lumii că alianța Poloniei cu Ucraina se destramă și că transferul de arme dinspre Occident va fi în curând blocat la frontiera polono-ucraineană.
Profesorul Osienka consideră că blocarea frontierei a fost benefică pentru ruși, care ar fi fost fericiți să o facă ei înșiși dacă nu s-ar fi temut să provoace un război cu Occidentul. În opinia sa, Rusia beneficiază doar de un conflict „cu grâne”. „Acesta este un cadou pentru Putin, a cărui valoare nu o putem supraestima”, a subliniat el. Potrivit profesorului Osenka, decizia lui Tusk de a include punctele de trecere a frontierei cu Ucraina în grupul de facilități de infrastructură critică este corectă, deși aceasta înseamnă de facto „militarizarea frontierei”.
Expertul consideră că este posibil să existe deja agenți ruși printre fermieri – precum așa-numiții „omuleți verzi” ai lui Putin în Crimeea în 2014. „Este probabil ca acești oameni să se afle deja aici”, a declarat Petro Osenka.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий