ONU a votat retragerea trupelor ruse din Transnistria

tg54u-1600x800

Organizația Națiunilor Unite a votat rezoluția privind retragerea trupelor ruse din Transnistria. Proiectul a fost prezentat de ministrul de Externe al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi.

Țările membre ONU au votat cu 64 voturi pentru, 15 împotrivă și 83 de abțineri, scrie Deschide.md.

În discursul său din Adunareaa ONU, ministrul de Externe al Republicii Moldova a menţionat că proiectul nu trebuie calificat drept un gest neprietenesc faţă de altă ţară.

Prezenţa continuă a trupelor ruseşti şi a armamentului pe teritoriul Republicii Moldova, fără acordul său, nu e doar incompatibil cu independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralitatea sa permanentă, ci şi cu dreptul internaţional şi cu prevederile Cartei ONU”, a menţionat Ulianovschi.

Reprezentantul Rusiei spune că regretă votul ONU, care vine într-un moment când se înregistrau mai multe progrese în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană.

Înainte de vot, reprezentantul Rusiei a cerut amânarea acestui vot pentru sesiunea următoare a Adunării ONU.

Alături de Moldova, proiectul de rezoluţie a fost semnat de România, Ucraina, Georgia, Estonia, Letonia, Lituania şi Canada. În textul documentului sunt trecute în revistă angajamentele luate de Rusia în cadrul summitului OSCE de la Istanbul din 1999, cu privire la retragerea armamentului şi a trupelor dislocate în regiunea transnistreană. În proiect se subliniază că este vorba de militarii ruşi din grupul operativ şi nu de trupele ruse de menţinere a păcii.

Lasă un răspuns