După recunoașterea Bisericii Ortodoxe Ucrainene unite, toate clădirile și lăcașurile de închinăciune din Ucraina care sunt în proprietatea Patriarhiei Moscovei, vor fi transferate în proprietatea Patriarhiei Kievului, a declarat patriarhul Filaret, într-un interviul acordat postului de televiziune „Preamyi”.
„Statul a transferat dreptul de proprietate în utilizarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene cu Patriarhia la Moscova. Dar atunci când va fi recunoscuta biserica autocefala ucraineană, Lavra – (și Kiev-Pecerska și Pociaevska) – și una și alta vor fi transferate la biserica din Ucraina”, a spus Filaret notează Pagina de Rusia.
„Patriarhia Moscovei în Ucraina nu are nicio proprietate”, a continuat patriarhul. El a subliniat faptul că Lavra Kiev-Pecerska și Pociaevska sunt locuri sfinte pentru Ucraina, la care Patriarhia Moscovei nu are niciun drept. Iar acele parohii care au construit biserici pe cheltuiala lor, sunt proprietatea parohiilor, nu a Rusiei. De aceea Rusia nu are aici proprietate bisericeasca”, a adăugat patriarhul Filaret.
În plus, patriarhul susține că Tomosul Sfântului Sinod și Patriarhului Ecumenic privind recunoașterea autocefaliei Bisericii ucrainene va „lovi puternic” în pozițiile BOU a Patriarhiei Moscovei în Ucraina.
„În primul rând – istoria Bisericii Ruse nu începe odată cu creștinarea Rusiei, începe cu anul 1448, când ea s-a separat de Mitropolia de Kiev. Moscova însuși a recunoscut acest lucru în 1948, când a aniversat 500 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Ruse. Adică Moscova însăși a aniversat 500 de ani. Nu a fost obligata de nimeni. Totodată a sărbătorit 850 de ani de la fondarea Moscovei. Iar noi sărbătorim în acest an aniversarea a 1030 de ani de la creștinare, ei – 500 de ani. Astfel, istoria Bisericii Ruse începe cu secolul al XV-lea” a spus Patriarhul Filaret.