Scandal diplomatic: Guvernului Ungariei a creat postul de ministru responsabil pentru regiunea Transcarpatia

120660

Ministerul de Externe al Ucrainei l-a convocat pe diplomatul însărcinat cu afaceri al Ungariei în Ucraina László Pap, pentru a exprima un protest față decizia guvernului de la Budapesta care prevede instituirea postului de ministru responsabil cu dezvoltarea regiunii Transcarpatia, transmite serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina.

Potrivit comunicatului, MAE din Ucraina a subliniat la întâlnirea cu Laszlo Papp necesitatea ca Budapesta să pună capăt acţiunilor care afectează relaţiile bilaterale.

„În pofida abordării constructive din partea părţii ucrainene pentru a rezolva problemele existente, ultimele acţiuni ale Ungariei sunt mărturie a faptului că a fost aleasă confruntarea în locul cooperării şi ingerinţa directă în afacerile interne ale Ucrainei”, se menţionează în comunicat.

Ministerul de Externe al Ucrainei denunţă în special ultimele declaraţii ale premierului ungar Viktor Orban cu privire la aspiraţiile euroatlantice şi de integrare în UE ale Kievului, care „vin în contradicție cu politica UE și reflectă într-o mare măsură abordările statului-agresor”.

Diplomatului ungar i-a fost înmânată o notă cu cererea ca Budapesta să prezinte explicaţii oficiale în legătură cu instituirea postului de ministru responsabil cu dezvoltarea regiunii Transcarpatia şi cu programul de dezvoltare a grădiniţelor (maghiare) în bazinul carpatic, deoarece în sfera competenţei sale intră o parte din teritoriul suveran al Ucrainei, mai precizează MAE din Ucraina.

La 28 iulie, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, judeţul Harghita, premierul Viktor Orban şi-a exprimat îndoielile cu privire la realismul aspiraţiilor Ucrainei de a deveni membră a UE şi NATO.

Добавить комментарий