Plimbările în aer liber întăresc imunitatea copilului

00 Plimbarea în aer liber

Plimbările sunt cea mai bună modalitate de menţinere a tonusului muscular, dar şi a sănătăţii în general. Chiar din primele zile de viaţă ale unui copil, medicul recomandă părinţilor ieşirile în aer liber.

De cele mai multe ori, mamele aleg același traseu sau același parc pentru plimbări, totuși, se recomandă  ca măcar din când în când să alegeţi un traseu pe care nu aţi mai fost până acum. Sau urcaţi-vă în maşină şi opriţi în cel mai „spectaculos” loc care vă iese în cale. Indiferent dacă locuiţi  într-un oraş mare sau într-o localitate mai mică, veţi găsi un loc mai puţin monoton în care să ieşiţi în natură, fie că este vorba despre un colţ ascuns dintr-un parc, fie de o pădurice de la marginea oraşului.

Orarul plimbărilor se face în funcţie de anotimp, de temperatura de afară, dar şi de timpul liber al părinţilor. Veţi ieşi afară  cu copilul în acea parte a zilei când temperatura nu diferă prea mult de cea a camerei. Iarna va fi scos în jurul prânzului, în miezul verii – dimineaţa şi pe înserate, iar primăvara şi toamna – toata ziua, dacă timpul este frumos. Dimineaţa aerul este mai curat, cu mai puţin praf, aşa că este indicat ca micuţul să fie scos afară dimineaţa şi înainte de masă, la prânz.

În anotimpurile care permit acest lucru – primăvara, vara, toamna – nou născutul trebuie să fie scos la  plimbare imediat după maternitate. Iarna plimbările încep după 3-4 săptămâni, la o temperatură nu mai joasă de 10 grade C. Prima plimbare durează de obicei, 10 minute. Toamna şi iarna plimbările nu vor depăşi 2 ore. Plimbarea poate deveni un obicei cotidian, în funcţie de sănătatea copilului şi timpul mamei sau a altui membru al familiei, care îi va aduce doar beneficii!

Evitaţi plimbările atunci când sunt zile cu ploaie, vânt puternic, lapoviţă, la temperaturi mai mici de minus 10 grade sau pe caniculă. De preferat ar fi să fie evitate aglomeraţiile, spaţiile închise, unde curenţii de aer condiţionat plimbă virusurile şi unde sugarul este foarte expus. Pe cât e posibil se va face plimbarea sugarului în parcuri şi mai puţin în supermarketuri, magazine aglomerate şi târguri pentru copii.

Beneficiile plimbărilor în aer liber sunt multiple: întăresc sistemul imunitar. De asemenea, aerul şi lumina soarelui sunt necesare pentru buna funcţionare a organismului bebeluşului. Lumina soarelui ajută şi la sinteza vitaminei D. Specialiştii consideră că vitamina D este importantă pentru creşterea şi dezvoltarea oaselor. Cu toate acestea, specialiştii spun că nu este chiar bine ca bebeluşul  să fie expus direct la razele soarelui, din cauza radiaţiilor.

E greşit să crezi că frigul îl îmbolnăveşte pe micuţ. Sunt multe familii care pe timp de iarnă nu-şi scot copiii afară săptămâni, poate şi luni de zile de frica să nu răcească. Oamenii se îmbolnăvesc nu din cauza vremii reci, ci atunci când intră în contact cu virusuri, microbi, bacterii. Iar aceştia sunt purtaţi de oameni, în aer ei se găsesc, indiferent că afară e frig sau cald. Aşadar, e indicat să scoatem copilul la aer, indiferent de vârsta acestuia şi de anotimp. O fereastră deschisă nu înlocuieşte în întregime o plimbare în aer liber. („Odoraş”)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий