Poezia – moştenirea de mare valoare lăsată de Grigore Vieru

18 2 F 9

În satul Pererita s-a desfăşurat ediţia a noua a Festivalului Internaţional „Grigore Vieru” cu genericul „Tu mă iartă, o mă iartă, Casa mea de humă, tu…. ”. Evenimentul a fost organizat de APL  Pererita în colaborare cu Consiliul Raional Briceni. După cum a menţionat pe Facebook primarul satului Pererita, Victor Didic, „pentru noi, Grigore Vieru nu este doar un poet, ci o figură emblematică care a trăit și a iubit cu intensitate mama, patria și limba. Festivalul consacrat lui Grigore Vieru rămâne nu doar o activitate culturală de marcă, ci și un pilon al identității și unității naționale, aducând onoare și recunoaștere unui poet ale cărui cuvinte rămân vii și vibrante în inimile noastre. Aducem mulțumiri tuturor invitaților din România, Ucraina, participanților, consătenilor care și-au adus aportul în derularea festivalului”.

18 2 F 8

Regiunea Cernăuţi a fost reprezentată la festivalul de la baştina lui Grigore Vieru de poetul Nicolae Şapcă, interpreta Carolina Jitaru, ambii jurnalişti, Daria Creţu şi Daniela Ignat, Serghei şi Elena Poclitar, fondatorii Asociaţiei dezvoltării culturii şi tradiţiilor româneşti „Boianul Bucovinei”, cu un grup de elevi de la liceele din comuna Boian.

18 2 F 6

– Invitaţia de a participa la acest festival deosebit am primit din partea primarului satului Pererita, Victor Didic, spune domnul Serghei Poclitar. Cunoaştem creaţia lui Grigore Vieru încă din anii de şcoală, dar e cu totul alta să-i vezi satul natal, casa părintească transformată într-un muzeu. M-am impresionat foarte mult relatările ghizilor muzeului, care au povestit lucruri interesante despre fiecare exponat. Festivalul de la Pererita a fost primul eveniment internaţional la care a participat Asociaţia „Boianul Bucovinei”, proaspăt creată. În cadrul lui elevele noastre Anastasia şi Sofia Poclitar au interpretat cântecul „În limba ta”, Maria Iurcu a recitat poezia „Salvaţi-vă prin limbă”, iar Daniela Iurcu – poezia „Ca prima oară”. Participarea la acest festival ne-a dat un imbold pentru o activitate inspirată în continuare.

18 2 F 11

Casa  „de pe margine de Prut” al lui Grigore Vieru s-a transformat într-un centru cultural pentru românii de pretutindeni.

18 2 F 12

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий