Poroșenko a semnat controversata lege „Cu privire la funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat” (VIDEO)

CAAEC8FB-65C6-430D-8EC7-3ED3FC0F1C26_w1080_h608

Președintele în exercițiu al Ucrainei, Petro Poroșenko, a semnat în această după-amiază controversata lege „Cu privire la funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat”, transmite Libertatea Cuvântului cu referire la Ukrainska Pravda.

„În această zi, ca președinte al Ucrainei, am o mare onoare și o oportunitate unică de a semna o lege privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, a declarat Poroșenko, subliniind că legea nu va restricționa folosirea limbilor minorităților naționale din Ucraina.

„Apropo, sper că noul guvern, după o analiză atentă a legii, va pune în aplicare normele sale în viață, o va sprijini în continuare”, a adăugat Poroșenko.

Acesta a mulțumit parlamentarilor, președintelui Radei Supreme, activiștilor civici și oamenilor de cultură pentru susținerea proiectului de lege.

„Doar o singură forță politică, subordonată Moscovei, nu a votat pentru această lege. Acest lucru ne demonstrează că noi în continuare ne mișcăm în direcția cea bună”, a mai adăugat președintele țării.

Reamintim că legea „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat” a fost adoptată de Rada Supremă la 25 aprilie 2019, cu votul a 278 de parlamentari. Adoptarea legii a fost aplaudată, în picioare, de către aleși, primită cu urarea „Slavă Ucrainei, slavă eroilor” și intonarea imnului.

În afara conversaţiilor private şi slujbelor religioase, noua lege reglementează peste tot limba ucraineană ca limbă obligatorie şi prevede şi o serie de pedepse în cazul încălcării ei, precum amenzi, iar în cazul profanării simbolurilor naţionale, chiar şi pedepse cu închisoarea.

Legea îi vizează şi pe preşedinţii de stat şi parlamentari, judecători şi procurori, angajaţii băncii naţionale, ofiţeri de armată, profesori, medicii care lucrează în instituţii de sănătate finanţate de stat.

Legea prevede că toţi cetăţenii Ucrainei sunt obligaţi să vorbească limba oficială de stat. Din acest motiv vor fi demarate o serie de cursuri lingvistice destinate adulților.

Totodată, jumătate din exemplarele tipărite ale publicaţiilor media trebuie să existe în limba ucraineană, însă aici există un termen de implementare de 13 luni. La cel mult doi ani de la intrarea în vigoare a legii cel puţin 50 la sută din totalul cărţilor editate în Ucraina trebuie să apară în limba oficială de stat. Portalele de ştiri pot folosi alte limbi, dar toate site-urile trebuie să aibă şi o variantă în limba ucraineană.

Lasă un răspuns