Povara problemelor pe timp de război

16 05 2022 Ф 2

Astăzi a avut loc conferința de presă a șefului Administrației Militare Regionale Cernăuți, Serghii Osaciuk. El s-a referit la cele mai acute probleme, cu care se confruntă regiunea în condițiile cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.

Referindu-se la deficitul de combustibil în regiune, situație care s-a agravat în ultimele câteva săptămâni, Serghii Osaciuk a accentuat că realizarea benzinei sau motorinei la prețul de 70 grivne litru este „o metodă bucovineană de supraviețuire”. „În momentul de față, în regiune se aduce combustibil din România și UE. La benzinăriile unde panourile prețurilor nu funcționează, se poate cumpăra combustibil cu 70 grivne litru, dar de-jure oficial benzinăriile nu lucrează. Adică lipsește combustibilul, dar există și alte metode. Guvernul depune eforturi maxime pentru a asigura necesitățile. Însă oamenii de afaceri ocolesc pragul prețurilor”. Potrivit conducătorului regiunii, combustibil pentru serviciile de urgență și infrastructurile critice este în cantitate suficientă. Preșul la combustibil pentru transportul privat nu va mai fi de 37 grivne litru. În Moldova un litru de benzină costă 52 grivne. Aceste sunt procese economice de proporție europeană. Combustibil ieftin nu va fi. E criză și stare de război. Serghii Osaciuk presupune că peste 3-4 săptămâni situația va intra în limitele normei.

În cadrul conferinței de presă șeful Administrației Militare Regionale a explicat că procesul de rezonanță privind furtul ajutorului umanitar în Bucovina, în care figurează fostul director general al Spitalului Clinic Regional, Serghii Borodovski, urmează să fie examinat multilateral, iar jurnaliștii să oglindească aceasta. Într-un stat de drept de la suspiciune și până la acuzare este o cale pe care trebuie s-o parcurgă oamenii legii. Serghii Osaciuk s-a arătat a fi nemulțumit că regiunea Cernăuți figurează în asemenea procese.

Șeful Administrației Militare Regionale și-a expus părerea și referitor la funcționarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene Patriarhia Moscovei pe teritoriul regiunii Cernăuți. El a accentuat: „Astăzi nu putem tolera partidele pro-ruse, organizațiile, instituțiile care au legături cu agresorul. Consider că este o opțiune istorică pe care o va lua poporul ucrainean. Categoric nu accept situația că aceasta se poate face la comanda administrației militare. Aceasta trebuie s-o facă oamenii, să-l găsească pe Dumnezeu în sufletul lor și să decidă: pe care cale trebuie să meargă la biserică. Aceasta este în exclusivitate dreptul la libertatea conștiinței. Însă eu îi condamn pe acei, care astăzi, în cea de a 82-a zi a războiului, nu s-a decis clar că inamicul vine din Rusia. Ruperea oricăror legături cu Rusia este calea unică spre victoria noastră”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий