România va continua să sprijine în mod constant Ucraina și cetățenii săi în cooperare cu toți partenerii care împărtășesc aceeași viziune și obiective   

20 February 2020, Berlin: Romanian Foreign Minister Bogdan Aurescu holds a joint press conference  with German counterpart Heiko Maas (not pictured)at the Federal Foreign Office. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a anunțat organizarea unei noi întâlniri la nivelul șefilor Ministerelor de Externe ale României, Ucrainei și Republicii Moldova, care va avea loc în februarie 2023. Potrivit publicaţiei „Evropeiska pravda”, declarația lui Aurescu în urma întâlnirii miniștrilor de externe G7+ este citată de NewsMaker. În cadrul reuniunii G7+, ministrul român de Externe „a subliniat situația specială a Republicii Moldova, care se confruntă cu o criză energetică profundă, cauzată de limitări în ceea ce privește disponibilitatea și accesul la resurse”. „Ministrul român de Externe a cerut soluții durabile, mai structurate și permanente la provocările actuale cu care se confruntă Ucraina și întreaga regiune și a arătat că România va continua să sprijine în mod constant Ucraina și cetățenii săi în cooperare cu toți partenerii care împărtășesc aceeași viziune și obiective”, a menţionat partea română.

Reamintim că în septembrie 2022, miniștrii Afacerilor Externe ai Moldovei, României și Ucrainei – Nicu Popescu, Bogdan Aurescu și Dmytro Kuleba – au anunțat lansarea unui nou format trilateral de cooperare. Prima întâlnire ministerială în acest format a avut loc la Odesa.

A fost primul din istoria relațiilor trilaterale dintre Ucraina, Moldova și România.Într-un comunicat comun, șefii departamentelor de externe au reafirmat sprijinul Ucrainei în lupta împotriva Rusiei, au condamnat agresiunea și provocările rusești, precum și asistența acordată Kievului și Chișinăului pe calea integrării europene.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий