Ropcea, unicul sat românesc în CT Storojineț  

9 02 2023 Р 1

În fostul raion Storojineț numărul localităților cu populație românească era mai mic în comparație cu cele din fostele raioane Hliboca, Herța și Noua Suliță. După recenta reformă teritorial-administrativă și descentralizarea puterii, satele românești storojinețene s-au pomenit într-un singur raion ­– Cernăuți, și în trei comunități teritoriale. S-a întâmplat așa că Ropcea este unicul sat românesc din componența CT Storojineț. Formal, aceasta n-ar trebui să se răsfrângă asupra vieții spirituale a satului. Ropcea, cum a fost un centru de conservare și păstrare a tradiției și spiritualității românești, așa a și rămas după reformă. Iar după cum afirmă liderii satului, conducerea CT Storojineț îi acordă atenția cuvenită.

–Spiritualitatea noastră românească se bazează pe cele două instituții – școala și biserica. La școală copiii învață să iubească graiul matern, iar la biserică locuitorii satului se roagă în limba lor de acasă, remarcă directorul Liceului din Ropcea, Ștefan Mitric. La Ropcea școala și biserica sunt alături. Le leagă și numele celui mai mare erou al neamului nostru – Ștefan cel Mare și Sfânt. Am obținut ca Liceul să poarte acest nume, iar noua Biserică din Ropcea are hramul Ștefan cel Mare și Sfânt. În incinta Liceului se află muzeul satului, Liceul are și un colectiv etnofolcloric model – „Izvorașul”, condus de profesoara și animatoarea vieții culturale, Victoria Costinean, și cunoscut nu numai în regiune, ci și în România.

Domnul director, Ștefan Mitric, a concretizat că în momentul de față la Liceu învață circa 400 de elevi, dintre care 30 se află printre refugiații în țările europene, dar sunt „prezenți” online la lecțiile din școala natală. Profesorii și diriginții de clasă țin cu ei legătura, precum și cu părinții acestor elevi.

–Salariile pedagogilor noștri sunt ca pe timp de război – au fost reduse plățile suplimentare. Cadrele didactice primesc salarii în mod centralizat, iar lucrătorii tehnici – din bugetul Comunității. Rețineri nu sunt, afirmă domnul Ștefan Mitric. Anul trecut de la Storojineț ni s-au repartizat sume ponderabile. Am primit 500 mii grivne pentru reconstrucția subsolului școlii, pe care l-am transformat în adăpost antiaerian, potrivit cerințelor de astăzi. Lucrările de reconstrucție  sunt efectuate la cel mai înalt nivel calitativ. Primarul Comunității, Iurii Mateiciuk, chiar mi-a spus: „Ceea ce construiți, să fie durabil și calitativ”. Acum pentru continuarea acestor lucrări conducerea CT Storojineț a alocat 2,2 milioane grivne.

Liceul din Ropcea a beneficiat și de un ajutor din partea Statului Român.

–Este vorba de susținerea primită de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Am realizat un proiect în valoare de 50 mii de lei și am primit pentru Liceu calculatoare, table interactive, precizează domnul director. În anul curent, după cum s-a anunțat, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni va dispune de o finanțare cu mult mai mare. Vom înainta un nou proiect privind reînnoirea fațadei clădirii Liceului, amenajarea curții și schimbarea unor uși.

Ușa cunoștințelor la Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Ropcea este larg deschisă.

–La intrare în clădirea Liceului nostru se află două imagini  – a lui Ștefan cel Mare și Sfânt și a Maicii Domnului. Istoria neamului și credința lui au o mare importantă pentru formarea personalității copilului. Izvoarele noastre spirituale nu trebuie să sece niciodată. Or, apa lor este vie pentru toate generațiile care au fost și care vor veni, conchide directorul acestei instituții de învățământ, Ștefan Mitric.

9 02 2023 Р 4

În această perioadă a transformărilor, în fruntea satului Ropcea a fost și continuă să fie Ilie Olar. Până la crearea Comunității Teritoriale Storojineț el a deținut postul de primar al satului, iar în prezent este starostele lui.

–Ropcea nu are întreprinderi ca să poată aduce în bugetul Comunității sume mari de bani, dar, totuși, în fiecare lună sunt încasate 127 mii grivne sub formă de venit. Sunt bani de la calea ferată, care trece pe teritoriul satului nostru, constată starostele Ilie Olar. Anul acesta, din bugetul Comunității ni s-au repartizat 2,5 milioane grivne pentru construirea cazangeriei comune pentru grădiniță, sediul administrativ și școală. Ea va fi economicoasă, căci va fi folosit combustibil solid – lemnele, care sunt mai ieftine decât gazul.

9 02 2023 Р 2

Domnul Ilie Olar, ca staroste de Ropcea, afirmă că problemele satului său natal sunt luate în considerare de conducerea CT Storojineț.

–Primarul Comunității, Iurii Mateiciuk, când se salută, îmi spune românește „Buna ziua”. Cred că o face din stimă și sincer își dorește ca fiecare sat din componența Comunității să se dezvolte. Astfel și Comunitatea va fi mai puternică, mai prosperă, conchide starostele Ilie Olar.

9 02 2023 Р 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий