Secretar de stat ungar: Piatra de temelie a politicii noastre externe este sprijinirea maghiarilor din afara Ungariei

menczertamas

Una dintre cele mai importante pietre de temelii ale politicii externe maghiare este sprijinirea comunităților maghiare din afara Ungariei şi reprezentarea drepturilor şi intereselor acestora, a afirmat marţi, la Budapesta, secretarul de stat al Ministerului ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Tamás Menczer.

Oficialul ungar a vorbit despre faptul că Guvernul Ungariei se află în contact şi dialog permanent cu comunitatea naţională de peste graniţe. Utilizarea limbii materne şi existenţa învăţământului în limbă maghiară sunt cele mai importante condiţii pentru păstrarea identităţii, a spus secretarul de stat.

Cu privire la relaţia cu ţările vecine şi situaţia actuală a comunităţilor maghiare din străinătate, Tamás Menczer a reamintit că Legea învăţământului din Ucraina este inacceptabilă pentru Ungaria, întrucât aceasta anulează drepturile deja dobândite ale maghiarilor din regiunea Transcarpatia, totodată încalcă prevederi ale unor acorduri internaţionale.

În acelaşi timp, acesta a explicat că după alegerea noului preşedinte ucrainean, Volodymyr Zelensky, poziţia maghiară este caracterizată de un optimism „foarte precaut” în privinţa posibilităţii de a duce relaţiile bilaterale, din nou, într-o „zonă a respectului reciproc”,  notează hirado.hu.

Lasă un răspuns