Valeri Cealyi: Anul acesta SUA au alocat pentru apărarea Ucrainei 365 milioane dolari

84b63adc5f38c0dd8a8d5f3ebe6bc706

Ambasadorul ucrainean la Washington, Valeri Cealyi, a declarat că Ucraina va cumpăra din Statele Unite arme de ultimă generaţie aflate în dotarea armatei americane. Potrivit diplomatului, cooperarea tehnică, militară şi politică, precum şi interacțiunea dintre Ucraina și Statele Unite este la un nivel mult mai înalt decât acum 3-4 ani, scrie Rador.

„Faptul că abordăm posibilitatea achiziționării de arme vorbeşte despre încredere, o încredere care nu exista în 2014. Totul a depins de acțiunile noastre, trebuia să facem două lucruri: să arătăm că nu există corupție în ceea ce privește aceste achiziţii și că armamentul nu ajunge în mâinile inamicului, ci este păstrat în siguranță în afara spaţiul rus. Am demonstrat că putem să asigurăm acest lucru” – a subliniat ambasadorul.

Valeri Cealyi a remarcat că, la acest capitol, Statele Unite sunt cel mai mare donator al Ucrainei şi a subliniat că 92% din întregul ajutor militar primit de Forțele Armate ale Ucrainei este din partea Statelor Unite. În plus, potrivit ambasadorului, în acest an, SUA au alocat pentru apărarea Ucrainei 365 milioane dolari, din care 50 de milioane de dolari pentru aprovizionarea cu arme letale.

Diplomatul a explicat că demersurile privind achizițiile directe de arme din Statele Unite au început cu mult timp în urmă, iar anul trecut au fost aprobate toate amendamentele legislative în acest sens, astfel încât furnizarea directă a armamentului să se facă fără niciun fel de impediment.

„Vorbim despre arme moderne, pentru că acest tip de armament este furnizat ca urmare a acordurilor guvernamentale. Este vorba despre arme pe care armata noastră nu le are, însă ele există în dotarea armatei americane” – a explicat ambasadorul ucrainean în SUA, fără să precizeze despre ce fel de arme este vorba.

Cealyi a menţionat doar că „lista referitoare la aceste arme se regăseşte în hotărârea adoptată de Congresul american”.

Lasă un răspuns