Semnele care anunţă un infarct

stii-sa-recunosti-semnele-unui-infarct

Te simţi mereu obosit, nu poţi dormi şi durerile în capul pieptului nu-ţi dau pace? Chiar dacă par un simplu disconfort, în spatele acestor simptome se poate ascunde un infarct.
stii-sa-recunosti-semnele-unui-infarctEşti foarte obosită
Mai mult de 70 la sută dintre femei suferă de oboseală extremă înainte de a avea un atac de cord, spun medicii. Ele se simt brusc epuizate, chiar şi după sarcini mici, cum sunt ridicarea de pe scaun şi mersul până la bucătărie. Această oboseală este diferită faţă de oboseala cronică, care este cauzată de un dezechilibru hormonal.
La femei semnele unui atac de cord sunt foarte subtile şi numeroase. Ele se pot întinde pe ore, zile şi chiar săptămâni. De aceea, la cea mai mică suspiciune trebuie să te adresezi medicului.
Nelinişte extremă şi transpiraţie
În urma unor studii recente, oamenii de ştiinţă au aflat că 30 la sută dintre femeile care au suferit un infarct au trecut printr-o stare de nelinişte înainte de declanşarea acestuia. Mai mult, cardiologii spun că 40 la sută dintre femei se simt ameţite şi transpiră înainte de un atac de cord.
Ţi se taie respiraţia
Încerci să respiri normal şi nu poţi. Acesta poate fi un semn că rişti să ai un infarct. Când inima primeşte mai puţin sânge, la plămâni ajunge o cantitate mai mică de oxigen. Din această cauză există riscul să respiri cu dificultate.
Dureri şi disconfort
Fluxul sanguin redus la nivelul inimii favorizează apariţia durerii în capul pieptului. Disconfortul creşte pe măsură ce momentul critic se apropie. Durerile uşoare în spate, umăr, gât sau ureche sunt considerate simptomele clasice ale infarctului. Femeile, de obicei, nu simt amorţeală în piept şi în umăr ca şi bărbaţii, ci disconfort de-a lungul maxilarului şi al gâtului. Presiunea în stern şi în partea superioară a spatelui sunt, de asemenea, semnele unui atac de cord la femei. Dacă durerea nu este puternică şi dispare la scurtă vreme, este bine să nu ignori acest simptom, mai ales dacă neplăcerea reapare, spun medicii.
„Complicaţiile posibile în această situaţie sunt numeroase, adesea dramatice: distrugerea ireversibilă a muşchiului inimii, ruptură cardiacă, afectarea severă valvulară (a foiţelor care separă camerele cordului), precum şi apariţia de tulburări ale ritmului cardiac”, explică specialiştii cardiologi.
Nu poţi să adormi
insomniiUnul din semnele care pot indica un atac de cord este neputinţa de a adormi. Potrivit unui studiu recent, aproape 50 la sută dintre femeile care au suferit un atac de cord s-au plâns de tulburări de somn înainte de declanşarea acestuia.
Poluarea din trafic sporeşte riscul de infarct
Noxele inhalate în trafic sporesc riscul de atac cardiac, arată cercetătorii de la London. Ei au analizat 80 mii de cazuri de infarct şi au măsurat nivelul de poluare la care peroanele respective fuseseră expuse. Rezultatele au indicat faptul că există o legătură strânsă între expunerea la poluare şi apariţia infarctului. Mai exact, majoritatea accidentelor cardiace au apărut într-un interval de până la 6 ore după expunerea masivă la poluare. După acest interval riscurile de infarct scad. Atacurile de cord sunt mai frecvente în timpul expunerii la poluare, fiindcă aceasta afectează calitatea sângelui care devine mai vâscos. De aceea, persoanele diagnosticate cu boli de inimă trebuie să evite zonele foarte poluate, precum şi ieşirile în oraş la ore cu trafic de vârf.

Sfatul specialistului. Este foarte important ca pacientul care a suferit un infarct să ajungă cât mai repede sub supraveghere medicală într-un spital unde se poate stabili un diagnostic cert. Pacienţii care suferă de aceste sindroame coronariene acute fie că este vorba de preinfarct sau de infarct sunt foarte vulnerabili putând face în orice moment stop cardiac. Dacă muşchiul cardiac nu primeşte suficient sânge pentru a fi irigat, riscă să dezvolte aritmii cardiace maligne ce conduc la stop cardio respirator. Odată cu stabilirea diagnosticului în spital pacientul va beneficia şi de monitorizarea funcţiilor vitale şi aplicarea imediată a tratamentului specific.

Добавить комментарий