Tărăsăuți, la o zi după inundații…

DSC_0275.JPG

Ca și alte sate din Valea Prutului, Tărăsăuțiul s-a confruntat cu a doua stihie a apelor în primii douăzeci de ani ai acestui secol. Teritoriul satului, așezat ca în palmă în vecinătatea nemijlocită a Prutului, rămâne deschis în calea apelor mari. Au mai fost și în trecut inundații, dar nu atât de des ca acum. De la inundația din 2008 și până la cea din săptămâna precedentă au trecut doar doisprezece ani. O astfel de frecvență a calamităților naturale este alarmantă și ne duce cu gândul la intervenția păgubitoare a omului în armonia naturii.
Este datoria oamenilor de știință să explice cauzele inundațiilor și să demonstreze în ce măsură factorul antropogen a dus la asemenea pagube.
Inundațiile au făcut ravagii mari la Tărăsăuți.
–Au fost inundate cam o mie hectare și am stabilit că apa a pătruns în opt case, a spus adjunctul primarului, Veaceslav Gortopan. Activiștii noștri au umblat prin sat și au notat din mărturiile gospodarilor pierderile suportate de aceștia. Apa, în mare parte, s-a retras, rămânând încă inundate unele gospodării. Săptămâna viitoare vom începe lichidarea consecințelor: repararea drumurilor, curățirea fântânilor, antrenând serviciul epidemiologic.
Problema compensărilor urmează să fie discutată. Locuitorii din Tărăsăuți sunt conștienți de faptul că nu pot conta pe un ajutor mare ca în 2008, dar speră că vor fi luate măsuri eficiente pentru minimalizarea consecințelor unor astfel de stihii în viitor.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

DSC_0270.JPG-1 DSC_0272.JPG-1

Добавить комментарий