Volodymyr Zelenski: „Fiind cu adevărat unită, lumea poate garanta o pace dreaptă pentru toate națiunile”

20 09 F 1

La 19 septembrie, Președintele Volodymyr Zelenski a luat cuvântul la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. Șeful statului și-a început discursul, felicitându-i pe toți cei care militează pentru eforturi comune și a promis că „fiind cu adevărat unită, lumea poate garanta o pace dreaptă pentru toate națiunile”.

„Această sală a văzut multe războaie, dar nu în calitate de apărător activ împotriva agresiunii. În multe cazuri, cea mai puternică voce aici a fost frica de război, de ultimul război – războiul după care nimeni nu se va mai aduna vreodată în sala Adunării Generale. Al treilea război mondial este privit ca un război nuclear. Un conflict între state aflate pe calea spre arme nucleare. Alte războaie păreau mai puțin îngrozitoare în comparație cu amenințarea așa-numitelor „mari puteri” de a-și aplica armele nucleare”, a spus Zelenski.

Președintele a menționat că „secolul XX a învățat lumea să se abțină de la utilizarea armelor de distrugere în masă – să nu desfășoare, să nu prolifereze, să nu amenințe sau să testeze, ci să promoveze dezarmarea nucleară completă”. „Ca să fiu sincer, aceasta este o strategie bună. Dar nu ar trebui să fie singura strategie pentru a proteja lumea de acest ultim război”, a explicat șeful statului ucrainean.

Zelenski  a reamintit că Ucraina a renunțat la al treilea arsenal nuclear ca mărime. Potrivit lui, „atunci lumea a decis că Rusia ar trebui să devină păstrătoarea unei astfel de puteri». „Dar istoria arată că Rusia a meritat cel mai mult dezarmarea nucleară în anii 1990. Și Rusia o merită și acum – teroriștii nu au dreptul să dețină arme nucleare. Dar nu armele nucleare sunt cu adevărat cele mai teribile acum”, a subliniat Președintele. „Rusia transformă multe alte lucruri în arme, iar aceste lucruri sunt folosite nu numai împotriva țării noastre, ci și împotriva tuturor țărilor voastre. Există multe convenții care restricționează posesia și proliferarea armelor, dar nu există restricții reale privind utilizarea alimentelor, a energiei și a altor lucruri ca arme», a declarat Zelenski.

Șeful statului a adăugat că Ucraina face totul pentru a se asigura că nimeni în lume nu va  îndrăzni să atace vreo țară după agresiunea rusă.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий