Volodymyr Zelenski: îngheţarea conflictului e în favoarea Moscovei

26 07 2022 F 2

Președintele Volodymyr Zelenski crede că încetarea focului, care va permite Rusiei să părăsească teritoriile ucrainene capturate, nu va face decât să prelungească războiul din Ucraina. Prin înghețarea conflictului, Moscova va putea să completeze pierderile efectivului și să se aprovizioneze cu arme suplimentare.

În interviul acordat „The Wall Street Journal”, șeful statului ucrainean a relatat că în acest caz încetarea ostilităților ar însemna o pauză care le-ar oferi ocupanților posibilitatea de a se odihni.

„Ea, Rusia, se aseamănă cu un cașalot care a înghițit două regiuni și acum spune: înghețaţi conflictul. Apoi se va odihni și după doi-trei ani va mai pune mâna pe două regiuni și va spune din nou: înghețaţi conflictul. Și aşa mai departe. Sută la sută», a accentuat Zelenski pentru „The Wall Street Journal”,  citat de publicația „Obozrevatel”.

Președintele a menționat că până pe 24 februarie Kievul a încercat să găsească o soluție diplomatică cu Moscova, dar timp de trei ani dictatorul rus Vladimir Putin nici măcar nu a răspuns la apelurile sale telefonice. „A venit aici fără să vorbească, a omorât oameni, a relocat 12 milioane de oameni, iar acum spune că Ucraina nu vrea să negocieze. Ei (ocupatorii ruși – n.r.) doar ucid oameni, distrug orașe, intră în ele și apoi spun: „Să negociem”.  Cu cine să negociem?”, s-a întrebat Volodymyr Zelenski. Șeful statului a subliniat că după cinci luni de război, poporul ucrainean nu are intenția de a negocia cu Rusia. „Societatea crede că mai întâi trebuie să fie eliberate toate teritoriile, iar apoi să se poată ajunge la o înţelegere, cum să trăim în secolele următoare. Oamenii noștri sunt convinși că o putem face. Și cu cât o vom face mai repede, cu atât mai puțini oameni vor muri”, a declarat el. Zelenski a adăugat că Ucraina ar prefera deocuparea prin mijloace non-militare pentru a salva cât mai multe vieți. „Dar avem de-a face cu cine avem de-a face. Până nu vor fi zdrobiți, nu vor înțelege nimic”, a conchis Președintele Ucrainei.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий