Volodymyr Zelenski: „Lumea va pierde dacă nu va apăra Centrala Nucleară Zaporijjia”

16 08 2022 F 1

Țările lucrează de mult timp pentru a obține siguranţa în ce priveşte radiaţiile în lume. Dacă acum CNE Zaporijjia nu va fi apărată de invadatorii ruși, lumea va pierde această luptă, a declarat Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, în adresarea sa, comunică RBK-Ucraina.

„Lumea se luptă de multe decenii pentru un control adecvat asupra tuturor activităților cu materiale nucleare și siguranța privind radiațiile. Și dacă acum lumii îi lipsește puterea și determinarea de a apăra o centrală nucleară, atunci aceasta înseamnă că lumea va pierde. Există șansă de a preveni această pierdere”, a subliniat Volodymyr Zelenski.

El a menționat că orice incident de radiații la CNE Zaporijjia ar putea fi o lovitură pentru multe țări. Zonele potențial periculoase depind doar de direcția și puterea vântului.

Președintele a mai declarat că este timpul să trecem de la discuții și să apelăm la noi sancțiuni dure împotriva Federației Ruse, a Corporației de stat „Rosatom” și a întregii industrii nucleare a țării teroriste. El a subliniat că toate trupele ruse trebuie să părăsească imediat teritoriul centralei și zonele învecinate fără nicio condiție.

RBK-Ucraina aminteşte că Rada Supremă a Ucrainei a cerut oficial condamnarea terorismului nuclear al Rusiei la CNE Zaporijjia. Agenţia „Energoatom” a declarat că centrala continuă să funcționeze cu riscul încălcării standardelor de radiații și de siguranță la incendiu.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий