Zece alimente anticancer

cover-img

cover-imgSe știe că alimentația joacă un rol important în prevenirea cancerului. De aceea, propunem 10 alimente ale căror virtuți anticancer au fost demonstrate de numeroase studii științifice.
Cu toate că nici un aliment nu poate elimina total riscul de cancer, există alimente înzestrate cu o bogăție nutrițională de excepție, care ajută organismul să lupte mai eficient nu doar împotriva can­ceru­lui, ci și a îmbătrânirii, a infec­țiilor, a maladiilor cardiovasculare… Iată „vedetele” care ocupă primele 10 locuri în topul alimentelor anticancer.

1. Usturoi
Numeroasele studii realizate de-a lungul timpului au dovedit că usturoiul și alte legume din familia Allium (ceapă, praz, șalotă, arpa­gic) reduc riscul apariției anumitor tipuri de cancer, în special a tumorilor din sfera digestivă. Vir­tuțile anticancerigene ale ustu­roiului se da­torează substan­țelor pe bază de sulf pe care le con­ține, despre care s-a dovedit că încetinesc dez­vol­ta­rea celu­le­lor tumorale și protejează împotriva cancerelor cauzate de nitriți (conservanți folosiți la murături și conserve din carne).
Sfat: consumă usturoi la dis­creție, preferabil în fiecare zi.
2. Fructe de pădure
Fructele de pădure – zmeură, afine, coacăze, frăguțe, mure, măceșe, căpșune – sunt foarte bogate în substanțe a căror putere anticancerigenă este recunoscută. Studiile arată că aceste mici fructe pot preveni apariția cancerului și pot încetini evoluția unei tumori exi­stente. Zmeura și căpșunele, de exemplu, conțin acid elagic, o moleculă ce împiedică dezvoltarea celulelor cance­roase. Compușii care se găsesc în zmeură previn cancerul de colon și esofag, iar afi­nele conțin pterostilben, care previne cancerul de colon. Toate fruc­tele de pădure au proprietăți an­ti­can­­cerigene, deoarece limi­tea­ză cre­șterea micilor vase de sânge care alimentează tumorile.
3. Broccoli
Legumele crucifere, precum broccoli, conopidă, varză-gulie, varză creață, varză de Bruxelles conțin substanțe vitale în lupta îm­potriva cancerului (în special a can­cerului gastric, pulmonar, ma­mar, de vezică). Compușii din aceste legume activează acele enzime din organism care deto­xifică și elimină substanțele cancerigene.
Sfat: profită la maximum de puterile lor anticancerigene pre­pa­rându-le termic foarte puțin, într-o cantitate minimă de apă (preferabil la aburi).
4. Roșii
Conțin o substanță foarte pu­te­r­­­nică, licopen, care s-a do­vedit că reduce riscul apariției cancerului de prostată, de plămâni și de sto­mac. Roșiile preparate termic (de exemplu sosul de roșii) sunt și mai bogate în licopen decât roșiile cru­de. Ca să sporești asimilarea lico­penului adaugă ulei de măsline atu­nci când mănânci roșii gătite sau sos de roșii.
Sfat: mănâncă roșii (sau sos de roșii) cel puțin de două ori pe săptămână.
5. Ceai verde
În țările asiatice, ceaiul verde este consumat de secole în scopuri terapeutice. Recent, studiile au dovedit că această minunată licoare este înzestrată cu pro­prietăți anticancerigene. Expli­cația? Frun­ze­le conțin un complex de molecule (catehine) care inhibă dezvoltarea tumorilor.
Sfat: ca să profiți la maximum de beneficiile ceaiului verde bea în fiecare zi 1–2 cești, între mese.
6. Vin roșu
Vinul roșu conține o cantitate importantă de substanțe care inhi­bă dezvoltarea și evoluția can­ce­ru­lui de prostată, de sâni și de colon. Vinul roșu este bun pentru sănă­tate, dar în cantități moderate: cel mult 150 ml pe zi în cazul femeilor și al bărbaților de peste 65 de ani și nu mai mult de 300 ml în cazul bărbaților de până în 65 de ani.
Sfat: femeile însărcinate și persoanele care nu vor sau nu pot să consume alcool pot înlocui vinul roșu cu suc de struguri roșii.
7. Curcuma
Curcuma (cunoscut și sub nu­mele de turmeric) este un con­di­ment ce aparține familiei ghimbirului. Este un excelent antiinflamator, cu efecte protectoare îm­po­triva multor cancere, a bolilor cardio­vasculare și a maladiei Al­zhei­mer.
Sfat: este suficient să folosești zilnic un vârf de cuțit ca să condimentezi diverse preparate (sosuri, orez, paste, unele preparate de patiserie etc.).
8. Ciuperci
Cercetătorii australieni au studiat obiceiurile alimentare a peste 2.000 de femei chineze și au descoperit că cele care consumau cel puțin 10 g ciuperci pe zi aveau un risc cu 64% mai mic de a suferi de cancer la sân decât femeile care nu mâncau deloc ciuperci. Spe­ciile asiatice de ciuperci (shiitake, rei­shi, maitake), dar și ciupercile pleurotus sunt cu ade­vărat ma­gice, deoarece conțin substan­țe care întăresc sistemul imunitar.
Sfat: mâncând aceste ciuperci poți preveni cancerul de stomac și pe cel de colon.
9. Pește
Peștele gras – so­mon, ton, sardine, scrumbie – este o sursă incredibilă de omega 3, care ne protejează de bolile cardio­vas­culare, de Alzheimer și de cancer. Un studiu re­cent efectuat de cercetătorii suedezi a relevat că persoanele care consumă pește gras cel puțin o dată pe săptămână își reduc cu 40 la sută riscul de a suferi de cancer la rinichi.
Sfat: pe cât e posibil, consumă peștele proaspăt.
10. Cacao
Ciocolata neagră (care con­ține 70% cacao) este unul dintre alimentele cele mai bogate în poli­fe­noli, substanțe care au un pu­ternic efect antiinflamator și care joacă un rol important în prevenirea cancerului pulmonar.
Sfat: mănâncă ciocolată neagră în cantități moderate (3 bucățele pe zi) și nu o combina cu lapte, căci acesta îi contracarează efectele benefice.

(Leacuri şi terapii)

Добавить комментарий