Este puțin probabil ca Ucraina să fie invitată să adere la NATO la Washington – Jens Stoltenberg

29 4 F 9
Este puțin probabil ca decizia de a invita Ucraina să adere la NATO să fie luată în timpul summit-ului jubiliar al Alianței, care va avea loc la Washington în luna iulie a acestui an, deoarece o astfel de decizie necesită o susținere unanimă din partea tuturor celor 32 de țări ale Alianței. Secretarul general al NATO a anunțat acest lucru astăzi la Kiev, în timpul unei conferințe de presă comune cu Președintele Ucrainei, transmite Ukrinform.
În același timp, potrivit lui Stoltenberg, NATO va face tot posibilul pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO și pentru a asigura interoperabilitatea deplină a acesteia cu forțele Alianței.
„Sunt cu adevărat convins că locul de drept al Ucrainei este în NATO. Lucrăm din greu pentru a ne asigura că Ucraina devine membră a acestei Alianțe. Pentru o astfel de decizie, avem nevoie ca toți aliații să fie de acord, avem nevoie de consens — nu doar de o majoritate, ci ca toți cei 32 de membri să fie de acord. Nu mă aștept să avem acest acord înainte de summitul din iulie. Dar sper că vom fi capabili să demonstrăm că apropiem Ucraina de statutul de membru și că aducem cât mai curând posibil ziua în care Ucraina va deveni membru cu drepturi depline”, a declarat secretarul general al NATO.
El a precizat că eforturile Aliaților de a asigura interoperabilitatea deplină a Ucrainei cu forțele NATO și de a ajuta Ucraina să îndeplinească toate standardele Alianței vizează deja asigurarea faptului că Ucraina va deveni membru cu drepturi depline de îndată ce vor fi îndeplinite condițiile politice necesare. Asistența militară pe care Aliații o oferă deja Ucrainei o va ajuta să construiască viitoarele forțe de apărare moderne care vor permite țării să devină membră a Alianței, a adăugat secretarul general.
În acest context, Stoltenberg a reamintit deciziile importante ale summit-ului NATO de la Vilnius, inclusiv anularea etapei de implementare a Planului de acțiune pentru aderare pentru Ucraina, care a scurtat drumul pentru Ucraina. În același timp, la Vilnius, aliații au înființat Consiliul NATO-Ucraina și au adoptat un program de asistență consolidată pentru a spori interoperabilitatea Forțelor Armate ucrainene cu forțele militare ale Alianței, a adăugat el.
După cum s-a comunicat, astăzi, 29 aprilie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat o vizită neanunțată în Ucraina, a treia de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий