Euro-2024: care sunt șansele Ucrainei de a ajunge în optimile de finală?

23 6 F 2

Echipa națională a Belgiei a învins România în runda a doua a Euro 2024. Meciul s-a încheiat cu scorul de 2-0. În minutul 2, Romelu Lukaku a acoperit mingea cu corpul său puternic, i-a pasat-o lui Juri Tielemans, iar acesta din urmă și-a adus echipa în avantaj cu un șut puternic în poarta română. La mijlocul reprizei secunde, românul Valentin Mihăilă s-a trezit față în față cu portarul, dar a ratat momentul de a egala scorul.  Abia în minutul 80 belgienii au reușit să își dubleze avantajul prin  Kevin De Bruyne.

Se apropie meciurile decisive din faza grupelor la Euro 2024. Ele vor stabili cele 16 echipe participante la jocurile de baraj. Ucraina este o pretendentă la una dintre ele. La Canalul 24 au fost analizate toate opțiunile posibile pentru echipa lui Serghii Rebrov de a ajunge în 1/8 de finală.

Pentru început, să reamintim mecanismul complicat pentru a ajunge în play-off. Din grupă, primele două  locuri sunt garantate pentru promovarea în optimi. Alte patru bilete pentru 1/8 de finală vor fi oferite la patru dintre cele șase echipe care vor ocupa locul al treilea în cvartete. Spre deosebire de celelalte grupe, grupa ucraineană a avut o paritate de puncte înainte de ultima rundă. Toate cele patru echipe au câte trei puncte, astfel că sunt clasate în funcție de diferența de goluri.

Echipa noastră este puternic împovărată de înfrângerea cu România din prima rundă. Cu un număr egal de puncte între mai multe echipe, Ucraina va avea cea mai slabă diferență de goluri. Totuși, pe de altă parte, este foarte probabil ca locul trei în Grupa E să ofere un bilet pentru play-off. Cel mai probabil, vor exista echipe din alte grupe care vor obține mai puțin de trei puncte. Trei puncte în lupta pentru principala favorită a grupei vor garanta locul Ucrainei în play-off. Și de pe primul sau al doilea loc. Discipolii lui Rebrov vor deveni câștigătorii cvartetului dacă Slovacia nu pierde în fața României într-un meci paralel. Dacă echipa lui Iordănescu obține victorie, va ocupa primul loc, iar Ucraina va fi a doua. În cazul unei remize cu belgienii, discipolii lui Rebrov vor termina cu siguranță grupa nu mai sus de locul trei. Cel puțin, Belgia va rămâne mai sus datorită unei diferențe de goluri mai bune.

Dacă Ucraina remizează, va fi important ca România și Slovacia să nu remizeze. În acest caz, toate echipele vor avea patru puncte, iar galben-albaștrii vor rămâne ultimii în grupă. O victorie a Slovaciei sau a României într-un meci paralel va face din echipa respectivă câștigătoarea grupei. Belgia va fi atunci a doua, iar Ucraina a treia. Patru puncte ar trebui să fie cu siguranță suficiente pentru a ajunge în optimi. În cazul unei cedări în fața naționalei Belgiei, „galben-albaștrii” vor trebui să aștepte rezultatul meciului paralel și chiar din  alte grupe. În acest scenariu, Ucraina va avea nevoie ca victoria României asupra Slovaciei să fie decisivă.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

Добавить комментарий