20 iunie în calendarul bisericesc și în cel popular

20 06 F 1

La 20 iunie, stil nou, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor.  Sfântul Mucenic Metodie  a ales viața monahală din tinerețe, viață curată și bineplăcută dedicată lui Dumnezeu. El a fost chemat la arhierie, unde a fost numit Arhiepiscop al cetății Patarelor din Licia. Sfântul Mucenic Metodie a fost adversar al ereziei lui Origen. S-a săvârșit mucenicește în cetatea Chalcis din Siria, când împărat era Aurelian. Sfântul Mucenic Metodie a prevăzut căderea Constantinopolului.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 20 iunie este cinstit Sfântul Teodot, episcopul Ancirei.

Sfântul Teodot a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. El a fost episcop în Biserica din cetatea Ancira Galatei. Îi adăpostea pe creștinii prigoniți. Îi ajuta pe creștinii care scăpau de persecuții cu tot ce aveau nevoie. Lua corpurile creștinilor omorați și le îngropa. În acea perioadă, șapte fecioare au fost torturate pentru credința pe care o aveau în Hristos. Acestea și-au găsit sfârșitul înecate într-un lac. Sfânta Tecusa, i s-a arătat în vis lui Teodot și i-a spus să scoată trupurile lor din lac pentru a le îngropa. După acest vis Teodot a mers împreună cu un credincios pentru a împlini dorința muceniței. Fiind însoțit de un înger al Domnului, Teodot a reușit să ia trupurile fecioarelor și să le îngroape. Însoțitorul l-a trădat pe Teodot în fața judecătorului. Teodot a fost supus la mai multe chinuri și a primit mucenicia prin tăierea capului.

În calendarul popular se afirmă că, dacă plouă în ziua Sfântului  Teodot, va fi recoltă bogată de cereale. Dacă păianjenii împletesc mreje, e a vreme frumoasă și cu arșiță. Tunetul din această zi e semn că vremea urâtă se va menține mai mult timp. Iar dacă după furtună a apărut curcubeul, starea vremii se va ameliora. Dacă păsările caută adăpost pe vreme senină, în curând va ploua. Dacă ziua florile, mai ales nuferii, se închid, se așteaptă vreme ploioasă.

În zilele noastre, în urma schimbărilor climatice esențiale, unele din aceste semne ale timpului nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

Добавить комментарий