24 iunie în calendarul bisericesc şi în cel popular

24 06 F 1

La 24 iunie, stil nou,  credincioșii prăznuiesc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.  Sărbătoarea mai poartă denumirea de Sânziene. Sărbătoarea nu a fost fixată într-un mod întâmplător ca zi a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc după ce Zaharia, tatăl sau, a tămâiat în sfântul altar-loc în care numai arhiereul intră o singură data pe an, în luna a șaptea, ziua a 10-ea. În această zi, niciun om nu trebuie să lucreze. Cele mai importante tradiții sunt dedicate iubirii. Potrivit tradițiilor, se spune că în noaptea de Sânziene de deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu cei vii. Pe data de 24 iunie, de dimineață, de Nașterea Sfântul Ioan Botezătorul, fetele obișnuiau să se scalde în rouă din zone neumblate. Roua sânzienelor era strânsă de bătrâne într-o cârpă albă, de pânză nouă, apoi o storceau într-o oală nouă.

Potrivit calendarului bisericesc pe stil vechi, la 24 iunie sunt pomeniţi Sfinţii Apostoli Bartolomeu şi Barnaba. Dintre aceştia Sfântul Bartolomeu a fost unul din cei doisprezece ucenici, şi a propovăduit Evanghelia la indieni, scriindu-le Evanghelia lui Matei. A fost răstignit de cei necredincioşi în Alvanupoli, şi a primit sfârşitul cu cinste. Şi fiind băgat într-o raclă de plumb a fost aruncat în mare; iar din voia lui Dumnezeu fiind adusă racla până în Sicilia, la ostrovul Liparia, şi arătându-se, a fost îngropat acolo, multe minuni izvorând din sfântul şi cinstitul său mormânt.  Iar Sfântul Barnaba, care este numit şi Iosi în Faptele Apostolilor, fiind unul din cei 70, a călătorit împreună cu Pavel, fiind hirotonit. Şi se tâlcuieşte numele acesta: fiul mângâierii. Şi era din neamul lui Levi, născut şi crescut în ostrovul Ciprului. Acesta întâi a propovăduit Evanghelia lui Hristos în Ierusalim şi în Roma şi în Alexandria. Şi mergând la Cipru, a fost ucis cu pietre şi băgat în foc de elini şi de iudei.

În calendarul popular se spune că, dacă la 24 iunie noaptea este caldă, vara va fi cu arşiţă. Dacă de dimineaţă soarele e în nori, după amiază va ploua. De e ceaţă de dimineaţă deasupra apei, vor fi multe ciuperci.

În zilele noastre  o parte din aceste semne ale timpului şi-au pierdut actualitatea, din cauza schimbărilor climatice esenţiale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий