3 iunie în calendarul bisericesc și în cel popular

3 06 Ф 3

Anul acesta la 3 iunie este sărbătorită Sâmbătă Morților. Moșii de Vară sau Sâmbăta Morților are loc cu o zi înainte de Sărbătoarea Rusaliilor, respectiv Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. În această zi, în Biserica Ortodoxă sunt oficiate Sfinte Liturghii și slujbe de pomenire a celor care au trecut la cele veșnice. Se rostesc rugăciuni și cântări pentru ca aceștia să se bucure de darurile Sfântului Duh, a cărui pogorâre este prăznuită în duminica următoare.

În această zi, pe stil nou,  se mai face pomenirea Sfințiilor Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie. Sfântul Mucenic Luchilian a trăit în secolul al III-lea, în vremea împăratului Aurelian. Luchilian a fost preot al slujirii idolești până la bătrânețe, când s-a convertit la creștinism. Nevoind să-și lepede credința în Hristos, a fost bătut cu sălbăticie, încât era tot numai o rană. Aruncat în temniță în acest chip, a întâlnit patru tineri: Ipatie, Pavel, Dionisie și Claudie, închiși din același motiv – nelepădarea de Hristos. Au fost aruncați în foc, dar au ieșit nevătămați. În urma acestei minuni, tinerilor li s-au tăiat capetele, iar Luchilian a fost răstignit, bătându-i-se piroane peste tot trupul.

La 3 iunie, după calendarul bisericesc pe stil vechi, sunt sărbătoriți  Sfinții Constantin și Elena. Sfântul Constantin cel Mare a trăit între anii 272-337. Acesta a fost un împărat roman, proclamat de Augustus de către trupele sale pe data de 25 iulie 306. Constantin cel Mare a emis în ianuarie 313 Edictul de la Milan. În acest fel, creștinismul a devenit religie permisă, legalizând creștinismul, alături de alte religii din imperiu. Sfânta Elena mai este cunoscută sub numele de Helena Augusta. Aceasta a fost mama împăratului Constantin cel Mare. Elena, originară din Golful Nicomidia, era fata unui hangiu. Constantin, fiul său, a devenit împărat al Imperiului Roman. Ca urmare a ascensiunii acestuia, Helena Augusta a devenit o prezență importantă la curtea imperială.

După semnele timpului din această zi, oamenii căutau să prevadă cum va fi toamna și recolta. Dacă plouă, ploioasă va fi și toamna. Dacă în jurul lunii sunt cercuri, va fi vreme urâtă. Dacă scorușul are multă floare, va fi recoltă bogată de in. Dacă se aude cucul cântând, vremea se va ameliora și se va încălzi.

În zilele noastre, când în natură au avut loc mari schimbări, o bună parte din semnele timpului nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com   

Добавить комментарий