8 mai în calendarul bisericesc și în cel popular

8 05 F 1

La 8 mai, stil nou,  este prăznuit Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, numit și Sfântul Ioan Teologul. Sfântul Ioan a fost fiul Salomeei mironosița și al lui Zevedei, un pescar din Betsaida Galileii. Fratele său a fost Sfântul Iacov, un alt apostol. În Evanghelia sa, el se prezintă ca fiind „ucenicul prea iubit al lui Iisus” mai degrabă decât cu numele. El a fost cel mai tânăr din cei doisprezece Apostoli și foarte apropiat Domnului. Această apropiere este adesea reprezentată în icoanele cu Cina cea de Taină, unde Sfântul Ioan se sprijină de Mântuitorul. El a fost de față la Schimbarea la Față a Mântuitorului împreună cu Petru și cu fratele său Iacov. Sfântul Ioan a fost exilat în insula Patmos de către împăratul Domițian între anii 90-95 d.Hr. și acolo a avut revelația Cărții Apocalipsei.

Potrivit calendarului bisericesc pe stil vechi, la 8 mai este sărbătorit  Sfântul Evanghelist Marcu. Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu a fost ucenic al Sfântului Apostol Petru. Acesta dintâi l-a urmat în prima sa călătorie misionară. Numele său provine de la faptul că este primul dintre cei patru autori ai Evangheliilor canonice. Potrivit  tradiției, Sfântul Marcu a fondat Biserica din Alexandria și a fost numit episcop. El este credinciosul ocrotitor și întemeietor al Patriarhiei Alexandriei, una dintre cele cinci patriarhale antice ale Bisericii, care ocupa locul al doilea în diptice, după Patriarhia Ecumenică. Sfântul Marcu este asociat cu simbolul leului, care se regăsește pe blazonul Patriarhiei Alexandriei, simbolizând originile apostolice ale creștinismului în această regiune a Africii.  Sfântul Marcu, a murit ca un martir, iar moaștele sale au stat în Africa până în 820, când au fost mutate în Veneția într-o biserică ce îi poartă numele.

În calendarul popular ziua de 8 mai are următoarele semnificații: dacă e zi senină, vara va fi cu arșiță, dacă până la această dată n-au înflorit merii, va fi roadă mică de mere. Cucul cântă a vreme caldă. Ploaia din această zi e semn de belșug. Seara caldă și cerul înstelat din această zi, de asemenea, prevestesc o recoltă bogată de cereale.

De menționat că în ultimul timp clima s-a schimbat considerabil și unele din aceste semne nu sunt actuale.

8 05 F 2

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий