UE şi SUA: orice agresiune militară în continuare împotriva Ucrainei va avea consecinţe masive şi un preţ mare

9 01 2022 INFO 2

Înaltul reprezentant al UE, Josep Borrell, şi Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, au discutat sâmbătă seara situaţia de securitate, creată în legătură cu creşterea prezenţei militare a Federaţiei Ruse în jurul frontierelor Ucrainei şi pe teritoriile temporar ocupate, comunică Ukrinform.  „Înaltul reprezentant al UE a dat o apreciere a situaţiei în rezultatul vizitei sale în Ucraina, deplasării pe linia de demarcare. Uniunea Europeană şi SUA au confirmat încă o dată susţinerea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi au accentuat asupra necesităţii pentru Rusia de a dezescalada situaţia şi de a implementa în măsură deplină acordurile de la Minsk. Părţile au subliniat că orice agresiune militară în continuare împotriva Ucrainei va avea consecinţe masive şi un preţ mare”, se specifică în comunicat.

Interlocutorii au examinat măsurile bilaterale şi multilaterale ca răspuns la propunerile Federaţiei Ruse referitoare la organizarea securităţii în Europa. UE şi SUA au convenit să menţină un contact strâns în chestiunile date.

Ukrinform aminteşte că la 4-6 ianuarie Înaltul reprezentant al UE pentru afacerile externe şi politica securităţii, Josep Borrell, a efectuat o vizită în Ucraina şi s-a deplasat pe linia de demarcare în regiunea Lugansk, unde a luat cunoştinţă de actuala situaţie de securitate în zona conflictului ruso-ucrainean. Săptămâna următoare situaţia de securitate din jurul Ucrainei şi influenţa acţiunilor agresive ale Federaţiei Ruse asupra securităţii europene vor fi examinate la întâlnirea neformală a miniştrilor Apărării şi miniştrilor de Externe ai ţărilor UE. La Geneva se vor desfăşura negocierile bilaterale între SUA şi Rusia referitoare la cerinţele ruse privind „garanţiile de securitate”  din partea SUA şi NATO. Aceiaşi temă va fi examinată şi în formatul OSCE.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий