Rusia încearcă să recurgă la provocări pe teritoriul Transnistriei nerecunoscute pentru a extinde forțele ucrainene din Herson

28 04 2022 IN 1

Dacă Kremlinul îndrăznește cu adevărat să atace cu ajutorul unei republici nerecunoscute, Moldova va avea șansa să recâștige teritoriile ocupate, a subliniat analistul militar Ivan Siceni în comentariu pentru Gazeta.ua.

Transnistria este una dintre primele „republici autoproclamate” create de Rusia. Este controlată totalmente de Kremlin. Acolo sunt trupe ruse. Acum se spune că Transnistria poate ataca regiunea Odesa. Dar trebuie să le evaluăm capacităţile în mod real. În Transnistria sunt două batalioane ruse. Unul păzește depozitele. Iar celălalt se presupune că desfășoară o misiune de menținere a păcii», a precizat Siceni.

Există și forțe ale Transnistriei – trei batalioane, explică analistul. „În total, sunt până la cinci batalioane în această republică nerecunoscută. Acestea nu sunt forțele care se pot opune cu adevărat Ucrainei. Dacă vor trece la ofensivă, Moldova va avea toate șansele să reia controlul asupra regiunii ocupate. Și România o poate ajuta. „Acum nu există acea armată rusă, care a creat condițiile pentru ocuparea Transnistriei. Și Rusia nu poate veni în ajutor, pentru că întreaga ei armată este legată de războiul din Ucraina”, a opinat analistul Ivan Siceni.

Dacă forţele transnistrene vor încerca să atace Ucraina, ele vor fi, pur şi simplu, distruse, a mai adăugat analistul. „Dacă Rusia îndrăznește să facă acest pas, Transnistria va fi, pur și simplu, distrusă în câteva zile. Iar Moldova își va reînnoi controlul asupra teritoriilor sale. Cel mai probabil, aceasta este doar o provocare pentru nu-i permite Ucrainei să trimită trupe înspre  Herson”, a conchis expertul militar, Ivan Siceni.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий