Dmytro Kuleba: Cumpărând gaze și petrol în Rusia, UE plătește de două ori

16 05 2022 F 4

La şedinţa Consiliului Uniunii Europene, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a discutat două chestiuni principale: cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei și acordarea Ucrainei a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Cumpărând  gaze și petrol din Rusia, Uniunea Europeană trebuie să plătească de două ori: Rusiei însăși și pentru ajutorul acordat Ucrainei. Această opinie a fost exprimată de ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, înainte de a se întâlni cu omologii săi europeni luni, 16 mai, la Bruxelles. Potrivit şefului diplomaţiei ucrainene, cele două subiecte principale ale participării lui la Consiliul UE sunt sancțiunile și statutul de candidat la aderarea la UE pentru Ucraina, transmite DW. „Al șaselea pachet de sancțiuni: cu toții suntem foarte interesați să ştim cu ce se vor încheia toate acestea. Vreau să vă reamintesc că țările europene continuă să plătească Rusiei milioane de euro pentru gaze și petrol în fiecare zi. Și aceștia sunt banii care apoi se folosesc la finanțarea mașinii militare a Rusiei, agresiunea și atrocitățile ei”, a menţionat Kuleba. „De fapt, Uniunea Europeană plătește de două ori: mai întâi prin sprijinirea Ucrainei și apoi prin plata Rusiei. Și apoi trebuie să plătească din nou pentru distrugerile pe care armele ruseşti le fac pe pământul ucrainean. Nu așa ar trebui să fie. Sancțiuni la gazele şi petrolul rusesc vor servi cel mai bine nu numai interesul Ucrainei, ci și al Europei”, a adăugat ministrul de Externe ucrainean.

Vă amintim că la 4 mai Comisia Europeană a prezentat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, țările UE nu au convenit încă asupra acestui pachet. Piatra de încercare a fost embargoul asupra petrolului rusesc. Potrivit lui Dmytro Kuleba, el dorește să discute și perspectiva acordării Ucrainei a statutului de candidat la UE. „Credem că a venit momentul. Vom lucra cu toate statele membre UE, precum și cu Comisia Europeană, pentru a obține un rezultat pozitiv care să facă Europa mai puternică, mai sigură și mai prosperă pe termen îndelungat», a subliniat oficialul ucrainean.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий