11 7 O 3

„EI ȘI-AU JERTFIT VIAȚA PENTRU VIAȚĂ”

„Călătorule, trecând pe aici, oprește-te pe o clipă în fața acestui monument…”. Aceste cuvinte, dăltuite în piatră, încă în negura istoriei omenirii, nu și-au pierdut valoarea nici în zilele de astăzi. Or, orice semn comemorativ, ridicat întru cinstirea celor căzuți în luptă dreaptă, ne obligă să ne încetinim pașii când trecem pe lângă asemenea locuri sfinte.

La Ostrița a fost inaugurată și sfințită Aleea Gloriei. La intrarea dinspre Cernăuți în satul Ostrița, la marginea drumului, a fost amenajată această alee cu 13 panouri cu portretele celor 13 locuitori ai satelor Comunității care au căzut cu moarte de erou în luptele împotriva cotropitorilor ruși. „Oricine va intra în sat, va vedea chipurile luminoase ale acestor tineri de-ai noști, care s-au jertfit pentru libertatea și independența țării. La ieșire din sat tot aceste chipuri îi vor petrece. Evident că se vor gândi la prețul cu care este câștigată pacea”, a explicat primarul CT Ostrița, Vasile Țurcan. Parastasul întru comemorarea eroilor a fost oficiat de preoții din satele Comunității. Rudele apropiate ale celor 13 cetățeni de onoare ai CT Ostrița, titlu conferit lor post-mortem, au depus flori și au aprins candele lângă panourile cu chipurile veșnic tinere ale fiilor, soților, taților, care au plecat la ceruri.

Ion Zaiț, Alexandru Terlețchi, Ion Fartușneac, Oleg Buliga, Pavel Deavoliuc, Pavel Calancea, Veleriu Gorenco, Vasile Bezus, Valeriu Morojan, Dumitru Muraru, Valentin Andronic, Serghei Ilii, Gheorghe Verega… Numele lor vor fi scrise nu numai în istoria localității, ci și în „Cartea aleșilor lui Dumnezeu”. 

11 7 O 1

 

Înainte de acest eveniment, primarul Comunității, Vasile Țurcan, a invitat rudele apropiate ale acestor treisprezece Eroi la Consiliul sătesc Ostrița, unde într-o atmosferă încărcată de emoții, le-a înmânat acestora diplomele de cetățeni de onoare al CT Ostrița, titlu conferit post-mortem ostașilor căzuți la datorie. Primarul rostea numele și neapărat găsea câteva cuvinte pentru a-l caracteriza pe fiecare. Amintiri calde și luminoase despre întâlnirile cu acești fii destoinici ai Comunității. Oamenii îl ascultau pe primar  cu lacrimi în ochi și cu inima frântă de durere. Jucau în lacrimi și ochii bărbaților… Este crunt adevărul vieții, doar o inimă de creștin îl poate înțelege. „Ei au iubit viața și au jertfit acest dar de neprețuit, primit de la Dumnezeu, în numele vieții. În numele vieții noastre și a generațiilor care vin”, a accentuat domnul primar. O mamă, care și-a pierdut fiul în război, a rostit încet, ca să nu tulbure amintirile consătenilor: „Ne-am împăcat cu această soartă, știu că feciorul a murit, dar aș vrea să-i mai aud vocea și trăiesc cu speranța că într-o bună zi va veni acasă…”.

11 7 O 2

Conform tradiției creștine, ostașii căzuți pe câmpurile de luptă, sunt pomeniți în fața altarului la fiecare liturghie. Spunând rugăciunea respectivă, părinții duhovnici ai satelor din Comunitatea Ostrița îi au în vedere neapărat și pe acești treisprezece eroi. La sfințirea Aleii Gloriei au participat părinții Mihail Iutiș de la Biserica „Zmanenie” („a semnului”) și Ștefan Toderean de la Biserica Adormirea Maicii Domnului de la Ostrița, Marian Golovaci de la Biserica Sfântul Dumitru și Serghei Stașco de la Biserica Nașterea Maicii Domnului din Horbova. În predica sa, părintele Mihail Iutiș a accentuat: „Ei și-au dat viața pentru viață și ne rugăm cu toții ca numele lor să fie trecute în „Cartea aleșilor lui Dumnezeu”, să aibă odihnă veșnică împreună cu sfinții. În scurta lor viață pământească au fost creștini vrednici, s-au rugat în bisericile noastre, unde le păstrăm veșnica amintire”.

11 7 O 4

După sfințirea panourilor cu chipurile eroilor, rudele – părinți, soții, copii – au depus flori la ele și au aprins candele. O adiere lină de vânt cu aroma holdei pârguite și treierate le uscau lacrimile pe obraji. Lângă primul panou cu chipul locotenentului superior, Ion Zaiț, i-au cinstit memoria părinții lui. Mama, doamna Lilia, a spus cu adâncă durere: „Ionel s-a străduit să fie în toate primul. Iată și aici este primul… Dă, Doamne, ca după cel de-al treisprezecelea panou să nu apară altele, să fie pace și oamenii să se bucure de viață…”.

Primarul Vasile Țurcan remarcă: „Nu demult o asemenea Alee a Gloriei a apărut și la Herța. Acolo sunt, de asemenea, treisprezece eroi. Locuitorii Ostriței, primul sat de lângă Cernăuți, au ieșit la drum și au stat în genunchi când erau aduși la locul veșnicei odihne, la baștină, toți acești apărători, căzuți pe front”.

După cum a mai menționat primarul Vasile Țurcan, din satele Comunității sunt șase persoane date dispărute…

„Călătorule, trecând pe aici, oprește-te pe o clipă în fața acestui monument…”. Panourile cu chipurile Eroilor de la intrarea în Ostrița nu sunt indicatoare de circulație, ci ale sufletului. Să ne încetinim pașii sau să micșorăm viteza automobilului, trecând prin fața lor și să conștientizăm încă o dată esența și prețul vieții.

11 7 O 5

 

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий