Aderarea Ucrainei la NATO ar putea depinde de cine se va afla la Casa Albă anul viitor, precum și de modul în care sunt soluționate divergențele din cadrul Alianței

Meeting of the NATO-Ukraine Council at the level of Heads of State and Government - Washington Summit

Declarația NATO din această săptămână potrivit căreia Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” de aderare la Alianță oferă Kievului un gest puternic de sprijin occidental, însă aderarea ar putea fi ușor blocată dacă Donald Trump revine la Casa Albă anul viitor.

Potrivit unui comunicat emis în marja summit-ului Organizației Tratatului Atlanticului de Nord de la Washington,  există diferențe în cadrul Alianței cu privire la urgența admiterii Ucrainei. Iar acest lucru ar putea deveni o problemă serioasă dacă Trump câștigă alegerile din noiembrie și forțează Ucraina să facă un compromis în ceea ce privește soluționarea pașnică cu Rusia, pe care a promis să o realizeze înainte de inaugurarea sa, notează editorii de la The Wall Street Journal.

„Nu există ireversibilitate, iar promisiunile NATO nu garantează finanțarea viitoare. Dar se pare că Administrația Biden ia această problemă mult mai în serios decât în urmă cu un an, când a adoptat o poziție defensivă și nu a vrut nici măcar să se gândească la aderarea Ucrainei la NATO”, a declarat Daniel Fried, fost înalt funcționar pentru afaceri europene la Departamentul de Stat al SUA.

În 2008, NATO a asigurat Ucraina că va deveni membră a Alianței. Acum, unele state membre spun că orice măsuri în vederea aderării Ucrainei ar trebui luate după încheierea războiului cu Rusia și după consolidarea luptei împotriva corupției.

În ceea ce unii din Alianță au numit un  „test Trump”, NATO a confirmat că va prelua de la Statele Unite coordonarea pregătirii trupelor ucrainene și furnizarea de echipamente militare și logistică Kievului. De asemenea, Alianța va trimite un înalt oficial civil NATO la Kiev pentru a facilita o cooperare mai strânsă. „Cu toate acestea, NATO nu poate face prea multe pentru a-l forța pe viitorul președinte american să-și onoreze angajamentele. Trump a criticat promisiunile de a aduce Ucraina în Alianță, iar unii dintre foștii săi consilieri au vorbit despre posibilitatea de a retrage ajutorul acordat Kievului pentru a-l forța să accepte un compromis diplomatic cu Moscova”, scriu editorii.

Unii lideri europeni au salutat limbajul comunicatului privind aderarea ireversibilă a Ucrainei la NATO ca un pas logic următor, recunoscând în același timp riscul ca o nouă administrație americană sau o altă țară NATO să poată bloca calea. „Trebuie să ne amintim din nou că există întotdeauna o posibilitate sau un risc în NATO și în Uniunea Europeană ca o țară să se opună prin veto”, a declarat Prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, pentru Wall Street Journal.

Anterior, Consiliul Atlantic a scris despre cinci motive pentru care Ucraina ar trebui să fie invitată să adere la NATO. În primul rând, invitarea Kievului să adere la Alianță ar trimite un semnal puternic Rusiei.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий