Mai bine de zece ani se desfășoară reparațiile Bisericii Inima lui Iisus din Cernăuți

14 7 F 2

Vârful în formă de săgeată al Bisericii Inima Preasfântă  a lui Iisus din Cernăuți este în curs de restaurare – acoperișul cu foi de cupru și grinzile, care au fost păstrate de la sfârșitul secolului al XIX-lea, sunt înlocuite. Slujitorii iezuiți căuta resurse pentru continuarea restaurării bisericii, transmite Audiovizualul public.

De asemenea, ei vor organiza o comunitate pe baza parohiei, crescând numărul de slujitori și inițiind grupuri de sprijin psihologic. Această zonă va fi condusă de noul paroh al bisericii, părintele Oleksii.

Părintele Stanislav afirmă că Biserica Inima Preasfântă a lui Iisus este una dintre cele trei clădiri neogotice din Ucraina. Biserica a fost construită în 1894, într-o perioadă în care arhitectura neogotică era populară în Ucraina, un fel de revenire la arhitectura Evului Mediu Superior. Biserica are un tavan boltit, coloane masive și forme întreptate în sus. Părintele Oleksii spune că atunci, când biserica a fost construită, era cea mai înaltă clădire din oraș.

14 7 F 4

În perioada sovietică, biserica a adăpostit arhiva, clădirea fiind împărțită în mai multe etaje. Când biserica a fost retrocedată comunității religioase, aceste etaje au fost demolate, dar interiorul bisericii a fost aproape distrus. Astfel, din anul 2010, restaurarea bisericii este în curs de desfășurare. Pentru finalizarea lucrărilor se strâng donații și se caută finanțare de la filantropi. „Ne ajută colegii noștri iezuiți, diferite mișcări și grupuri, în deosebi din Polonia. Există oameni care sunt responsabili de strângerea de fonduri în Polonia, care colectează acești bani și găsesc o modalitate de a-i aduce aici”, accentuează părintele Oleksii.

14 7 F 5

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий