Regiunea Cernăuţi: recolta medie de cereale timpurii e mai mare decât cea din sezonul precedent

3 8 F 1

Agricultorii din regiunea Cernăuţi încheie actualul seceriş. Asupra ritmului lucrărilor din câmp a influenţat temperatura caniculară anormală. „Până acum, arşiţa nu a afectat recolta. Concluziile le vom face după recoltarea culturilor târzii – soia, porumbul etc. Au căzut precipitații suficiente înainte de caniculă. Agronomii ne-au spus că sistemul radicular al plantelor a acumulat suficientă umiditate, așa că ne așteptăm ca recolta să fie cel puțin la nivelul din anul trecut”, a declarat Ina Vovciuk, șefa Direcţiei pentru dezvoltarea agroindustrială din cadrul Administraţiei Militare Regionale Cernăuţi.

Meteorologii remarcă faptul că, în pofida valorilor termice înalte, condițiile agrometeorologice din regiune sunt satisfăcătoare. Cu toate acestea, există încă probleme în estul regiunii: din cauza lipsei precipitațiilor și a căldurii mari, frunzele de porumb s-au uscat, iar la soia s-au uscat florile sau boabele. Cu toate acestea, nici o gospodărie agricolă n-a semnalat acest lucru.

„Atunci când există probleme, gospodăriile agricole ni se adresează. Noi creăm un grup de lucru care inspectează câmpurile și întocmește acte în care se menționează care câmp a fost afectat.  Deocamdată nu sunt astfel de cereri”, spune Ina Vovciuk și adaugă: Acum am recoltat culturile timpurii, adică cerealele de toamnă. Până în prezent, recolta  este ceva mai bună decât anul trecut. În acest an, fermierii intenționează să obțină o recoltă bună”.

Potrivit AMR Cernăuţi, în acest an agricultorii din regiune obţin în medie o recoltă de 5,8 tone la hectar, cu 6 la sută mai mult decât în 2023.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий