Sondaj de opinii: marea majoritate a cetățenilor noștri sprijină independența Ucrainei

23 8 B 4

Majoritatea ucrainenilor (cel puțin 87%) susțin independența statului. În același timp, 0,3% dintre cetățeni cred că Ucraina ar trebui să se unească cu Rusia, față de 16 % cât a fost  în 2013. Acest lucru este evidențiat de rezultatele unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev. Alți 13% dintre respondenți nu s-au hotărât cu privire la răspunsul lor la întrebare. Aceștia ar putea fie să ezite  să se „apropie” de tabăra oponenților independenței, fie să ezită cu privire la formatul relațiilor cu Rusia, dar sprijină independența.

„În opinia noastră, după cum am menționat mai sus, majoritatea acestora sunt de fapt susținători ai independenței și ezită mai degrabă cu privire la configurația relațiilor cu Rusia (între o Ucraină independentă și Rusia). Prin urmare, nivelul real al sprijinului pentru independență este mai mare decât cele 87% indicate și este probabil să fie de cel puțin 90-95%”, se arată în publicația Institutului de Sociologie.

Sociologii au remarcat că în februarie 2013 (cu aproape un an înainte de Revoluția Demnității), 81% dintre ucraineni susțineau independența, în timp ce 16% dintre cetățeni doreau unirea cu Rusia. „În anii 1990, în medie 64% susțineau independența și 32% doreau să se unească cu Rusia, iar în anii 2000, 73% susțineau independența și 23% doreau să se unească cu Rusia”, a subliniat sociologii.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий