Scholz confirmă comanda a încă 17 sisteme IRIS-T pentru Ucraina

German Chancellor Olaf Scholz speaks to the media after he met former prisoners following the largest prisoner exchange between Russia and the West in decades, at the military area of Cologne Bonn Airport in Cologne, Germany, August 1, 2024.  Christoph Reichwein/Pool via REUTERS

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat pe 4 septembrie că Germania a contractat încă 17 unități ale sistemului de apărare antiaeriană IRIS-T. Cancelarul a făcut această declarație în timpul conferinței de presă la o bază a Forțelor Aeriene de lângă Kiel, au relatat Bloomberg și Reuters.

La baza militară, Scholz a primit sistemul IRIS-T pentru armata germană. Acolo, el a confirmat că Berlinul a comandat încă 5 sisteme IRIS-T pentru Germania, precum și încă 17 unități pentru Ucraina. Scholz a declarat că achiziționarea a șase sisteme IRIS-T pentru Bundeswehr, fabricate de Diehl Defence GmbH & Co. KG, va juca un rol-cheie în consolidarea inițiativei europene „Scutul Aerian”. Patru dintre acestea vor fi livrate până la sfârșitul acestui an, iar restul – la anul viitor, a promis șeful guvernului.

Potrivit lui Scholz, Ucraina a primit deja 7 IRIS-T, care au contribuit la doborârea a peste 250 de rachete, drone și drone rusești. Patru dintre sistemele planificate vor fi trimise Forțelor Armate până la sfârșitul anului 2024, iar restul — anul viitor.

La 3 septembrie, Reuters a citat o sursă care a declarat că Germania va furniza Ucrainei încă șase sisteme IRIS-T.

La 17 august, presa germană a relatat despre presupusele planuri ale guvernului german de a nu mai furniza ajutor militar Ucrainei începând cu 2025. Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe a calificat astfel de declarații drept manipulative. Într-un comentariu pentru Suspilne, Ministerul german de Finanțe a declarat că asistența acordată Ucrainei va fi parțial transferată către programe internaționale. În special, aceasta se referă la decizia țărilor G7 de a acorda Ucrainei împrumuturi în valoare de 50 de miliarde de dolari pe seama activelor rusești înghețate.

Cu toate acestea, comentariul afirmă că guvernul federal sprijină Ucraina prin finanțarea și dotarea cu echipamente militare într-o măsură în care niciun alt partener european nu o face.

La sfârșitul lunii august, Scholz a asigurat că proiectul de buget pentru anul viitor va include 4 miliarde de euro în sprijinul militar bilateral pentru Ucraina.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий