CARTEA ISTORIEI VEȘNIC DESCHISĂ – 8 SEPTEMBRIE

8 9 IS 1

La 8 septembrie 1926 a încetat din viaţă Vasile Bogrea, filolog şi lingvist, specialist în limbile clasice. A pus împreună cu Sextil Puşcariu, bazele Muzeului Limbii Române. A fost membru corespondent al Academiei Române.

Vasile Bogrea s-a născut 26 septembrie 1881, în localitatea Târnauca de lângă Herţa. A urmat Liceul „Anastasie Başotă” din Pomârla (1888 — 1902), apoi Facultatea de Litere şi Facultatea de Drept din Iaşi (1902 — 1906). A audiat cursuri de filologie clasică la Berlin (1910 — 1913). A activat ca  profesor de limbile greacă şi latină la Liceul din Piatra Neamţ (1906-1910),  profesor la Liceul Internat din Iaşi (1913-1919), profesor la Catedra de Limbi Clasice a Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Cluj (începând din anul 1920). Împreună cu Sextil Puşcariu, a pus bazele Muzeului Limbii Române (1919) şi a Societăţii Etnografice din Cluj (1923), devenind unul dintre colaboratorii activi ai acestora.

8 9 IS 3

Vasile Bogrea a scris aproape 300 de studii și articole referitoare la istoria limbii, lexicologie, etimologie, toponimie și antroponimie. Umanist de o vastă erudiție, a avut o pregătire temeinică și o vocație certă pentru filologia clasică. A fost, de asemenea, poet și traducător. Ca și istoric literar, a abordat istoria mai degrabă din perspectiva literaturilor clasice și a cercetărilor cărților populare, punând accentul și pe studiul folclorului și al literaturi românești vechi. A considerat că știința și învățământul sunt într-o strânsă legătură cu istoria, cultura și existența națională.

8 9 IS 4

Profesorul Vasile Bogrea a fost o stea cât o constelaţie în primii ani de după Primul Război Mondial. Poliglot impresionant prin numărul de limbi stăpânite – fiind, „după Hașdeu, cel mai pregătit dintre lingviștii români pentru lingvistica comparativă” – poseda uluitoare cunoștinţe enciclopedice și o memorie comparabilă cu cea a lui Nicolae Iorga.

A decedat la 8 septembrie 1926 într-un spital din Viena, în urma unei operaţii nereușite (nu trebuie uitat că la vremea aceea riscurile operatorii erau majore). Prin testament a transmis Universităţii clujene un fond bogat de carte, o arhivă, precum și o sumă de bani. După stingerea din viaţă a lui Vasile Bogrea, Nicolae Iorga a scris: „A murit un om cum, poate, niciodată nu vom mai avea altul. Naţia noastră a pierdut o comoară. Era cel mai învăţat dintre români. Era un neîntrecut vorbitor și un profesor fără pereche. Era un caracter vrednic de vremile antice.

8 9 IS 5

Era, în suferinţa lui de atâția ani de zile, un sfânt”.  Vasile Bogrea a fost numit „un ascet al știinţei, în adâncul înţeles al cuvântului”, iar dispariţia lui a fost deplânsă pentru că „moartea prea timpurie nu i-a dat răgaz să realizeze decât o prea mică parte din opera pe care numai el ar fi fost în stare s-o ducă la bun sfârșit”.

În prezent Liceul de la Târnauca îi poartă numele. În fața acestei instituţii de învăţământ a fost ridicat bustul poetului.

8 9 IS 2

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий