Primul volum postum al Alexandrinei Cernov

23 9 B 1

După cum a postat pe contul său de Facebook Marin Gherman, politolog, ziarist, poet și lector universitar la Suceava, recent a văzut lumina tiparului volumul 4 „Pagini de istorie literară în Bucovina. Mihai Eminescu”. „Este ultimul la care lucra regretata Alexandrina Cernov, membră de onoare a Academiei Române. Volumele 1-2 (Aron Pumnul și I.G.Sbiera) au fost tipărite în 2022, volumul 3 (Sextil Pușcariu) — în 2023, iar ultimul volum a fost finalizat după ce neobosita autoare de cărți și studii s-a retras către cele veșnice. Alături de o minunată echipă din Cernăuți, am preluat manuscrisul acestei cărți, încercând să reconstituim, pas cu pas, aliniat cu aliniat, frază cu frază (din manuscrise, caiete și calculator), ideile și mesajele ce voia să le transmită autoarea în ultimul său volum”, remarcă Marin Gherman în postarea sa.

„Cartea include studii semnate de Alexandrina Cernov în ultimii 15 ani, fragmente ale unor comunicări din cadrul conferințelor științifice, articole apărute în presa din regiunea Cernăuți (în special, pe pagina Agenției BucPress), dar și versuri ale Luceafărului poeziei românești, unele scrise în Bucovina sau dedicate acestui ținut. Volumul mai include cugetări și observații inedite ale regretatului istoric cernăuțean Ilie Luceac”, precizează Marin Gherman, grație căruia a văzut lumina tiparului acest prețios volum al Alexandrinei Cernov, atât de necesar profesorilor de română de la școlile românești din Ucraina, studenților de la filologia română. Se pot folosi de el și toți cei care se interesează de creația și viața poetului nostru național. Proiectul a fost susținut de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Important este că volumul 4  „Pagini de istorie literară în Bucovina. Mihai Eminescu” poate fi citit în versiunea electronică.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий