Noul Secretar general al NATO a efectuat prima sa vizită la Kiev

3 10 B 4

Joi, 3 octombrie, noul Secretar general al NATO, Mark Rutte, a sosit la Kiev. Aceasta este prima vizită externă a lui Rutte în noua sa funcție, scrie „Evropeiska Pravda”. Noul Secretar general al NATO a purtat deja discuții cu președintele Volodymyr Zelenski, iar după întâlnire au susținut o conferință de presă. Reamintim că, la prima sa conferință de presă în calitate de secretar general al NATO, la 1 octombrie, Mark Rutte a evitat să prezică momentul în care Ucraina ar putea primi o invitație de aderare.  Rutte a mai spus că decizia de a permite Ucrainei să atace Rusia cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune ar trebui să fie luată de aliații care transferă aceste arme.  În același timp, el a subliniat că a înțeles solicitarea Ucrainei și a susținut poziția predecesorului său, Jens Stoltenberg, în această privință.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, consideră o prioritate-cheie în relațiile Ucrainei cu NATO primirea invitației de a adera la Alianță. Președintele a declarat acest lucru după întâlnirea cu Secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Kiev.  Președintele Zelenski a confirmat că Ucraina lucrează la o invitație de a adera la Alianță.  „Ucraina se concentrează pe invitația de a adera la NATO. Acesta este un pas foarte important, dar este dificil de realizat”, a spus Zelenski.   Cu toate acestea, Zelenski a subliniat că el crede că sarcina este realistă și Ucraina va continua să lucreze la ea.  „Vom face totul pentru a o obține”, a spus Președintele. El a subliniat că obiectivul final al Ucrainei rămâne neschimbat — aderarea deplină la Alianță.

„Obiectivul nostru este aderarea deplină a Ucrainei la Alianță. Ucraina poate deveni al 33-lea stat membru NATO, ucrainenii merită acest lucru”, a declarat Volodymyr Zelenski.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий