Ambasadorul Ungariei a fost convocat la MAE pentru declarațiile sale despre autonomia maghiară

Hungarian-community-of-Ukraine-fights-for-national-rights

Ministerul de Externe al Ucrainei l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Kiev, István Íjgyártó,  în legătură cu declarațiile sale recente despre autonomia minorității naționale maghiare în Transcarpatia, relatează serviciul de presă al Ministerului de Externe al Ucrainei.

,,La 2 decembrie, ambasadorul Ungariei în Ucraina István Íjgyártó a fost invitat la Ministerul de Externe al Ucrainei, unde i s-a spus despre inacceptabilitatea declarațiilor pe care le-a făcut într-un interviu din 28 noiembrie», se arată în comunicatul de presa.

De asemenea, Ministerul și-a exprimat nemulțumirea cu privire la încercările Ungariei de a bloca Comisia Ucraina-NATO cu privire la problema Legii Învățământului din 2017 care reduce dreptul la studii în limba maternă a minorităților naționale.

Șeful misiunii diplomatice maghiare i s-a spus, de asemenea, că legea educației nu încalcă drepturile ucrainenilor de origine maghiară, ci le oferă, în schimb, creează oportunități pentru o mai bună integrare în Ucraina.

La 1 decembrie, într-un interviu acordat presei Glavkom, Íjgyártó a declarat că Budapesta va continua să blocheze organizarea Consiliului Ucraina-NATO din cauza legii educației, care „încalcă drepturile etnicilor maghiari”.

 

Добавить комментарий