Biserica Ortodoxă a Ciprului recunoaşte noua Biserică Ortodoxă a Ucrainei

634b47cf7ab8a819c8bea219403fa4e24143375f

Biserica Ortodoxă a Ciprului a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei – transmite, sâmbătă, Ukrainska Pravda, potrivit rador.

Publicaţia precizează că este a patra biserică ortodoxă care recunoaşte independenţa noii biserici ucrainene faţă de Patriarhia Moscovei, după Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, Biserica Ortodoxă a Greciei şi Biserica Ortodoxă a Alexandriei.

„Anunțăm, cu bucurie, că Hrisostom al II-lea al Noii Iustiniane și al întregului Cipru, întâistătător al Bisericii Ortodoxe a Ciprului, l-a menţionat, pentru prima oară, pe Preafericitul Mitropolit de Kiev și al întregii Ucraine, Epifanie, în calitate de conducător al Bisericii Ortodoxe Autocefale a Ucrainei. Astfel, Biserica Ciprului, care este una dintre cele mai vechi biserici locale, s-a alăturat recunoașterii Tomosului privind autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei și a devenit a patra Biserică ce recunoaște Biserica noastră” – a comunicat Evstrati Zoria, adjunct al şefului centrului de presă al noii biserici ortodoxe din Ucraina.

Amintim că, la începutul anului trecut, Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a semnat documentul care asigură independenţa Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, marcând, astfel, o despărţire istorică a Kievului, de Patriarhia Moscovei. Bartolomeu a semnat decretul de autocefalie în prezenţa ex-preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, şi a liderului noii biserici independente, mitropolitul Epifanie.

Добавить комментарий